Веско Пантелеев – Ешкенази представя „Годишните времена” от Вивалди и Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ радио

Веско Пантелеев – Ешкенази представя „Годишните времена” от Вивалди и Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ радио

Изявеният наш цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази

В концерта от „Европейски музикален фестивал” на 20 май ще се изявят и четирима талантливи млади цигулари


София Изявеният наш цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази ще представи забележителните музикални цикли „Годишните времена” от Антонио Вивалди и Астор Пиацола в една концертна вечер. Това ще се случи на 20 май (събота) от 19:30 часа в столичната зала „България”. В партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио Веско ще бъде солист и диригент на събитието, което е част от програмата на „Европейски музикален фестивал” 2017. Цигуларят ще изпълни соловата партия на Estaciones Porteñas от Пиацола, а в аналогичния цикъл на Вивалди под ръководството на Веско ще се изявят младите таланти Лора Маркова, Мартин Зайранов, Александар Влатко Иванов (Македония) и Зорница Иларионова. Слушателите ще могат да съпоставят двете коренно различни версии на една и съща тема. „Музиката е написана с почти три века разлика, но двете произведения се допълват толкова добре, че всеки слушател ще остане вдъхновен след този концерт“, споделя Веско Пантелеев – Ешкенази. За младите изпълнители възможността да свирят с големия български музикант е уникален шанс за изява. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.


„Изключително съм трогнат от музиката на Астор Пиацола“, споделя именитият цигулар по повод концерта. „Всеки път когато я свиря, това е един празник, понякога е тих празник – само за мен, а понякога е истински бурен празник за цялата публиката“, допълва още Веско. Оригиналът на творбата е създаден за танго квинтет, но на концерта ще прозвучи аранжимент за цигулка и струнен оркестър от Леонид Десятников, в който има кратки цитати от музиката на Вивалди. Програмата ще започне с „Пролет“ от Вивалди със солистка Лора Маркова, след което ще продължи с „Лято“ от Пиацола и музиката на двамата композитори ще се редува. В следващите части от поредицата на Вивалди ще солират съответно Мартин Зайранов – „Лято“, Александар Иванов – „Есен“ и Зорница Иларионова – „Зима“. Концертът ще завърши с „Пролет“ от Астор Пиацола.


Веско Пантелеев – Ешкенази е един от най-успешните български цигулари. Неговата блестяща кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор се развива вече над 30 години. Той е изнасял концерти под диригентството на Юри Башмет, Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Курт Мазур, Сейджи Озава, Мстислав Ростропович и др. През декември 1997 г. Веско Пантелеев - Ешкенази прави дебюта си като солист на елитния Концертгебау оркестър Амстердам, а от сезон 1999/2000 става негов концертмайстор. Изявен камерен музикант Веско концертира активно с различни състави, а като дуо с големия пианист Людмил Ангелов свири вече над 20 години. Двамата представиха концертната програма „Танго“ в предишното издание на „Европейски музикален фестивал“ с изключителен успех и получиха отличието „Музикален проект на годината" за 2016 г. През 2009 г. Веско Пантелеев – Ешкенази дебютира като диригент в концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио от цикъла „Концертмайсторите“.


В началото на м. март Веско изнесе майсторски клас в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който премина много успешно. „Обичам да работя с младите хора. Те ми дават енергия и много нови идеи“, сподели цигуларят. Всеки един от четиримата млади солисти в програмата притежава ярка индивидуалност и вече има запомнящи се изяви на концертния подиум в България.


Лора Маркова е ученичка от НМУ „Л. Пипков” в София в класа на изявения педагог Благородна Танева. 13-годишната цигуларка е отличена с много награди от национални и международни конкурси: „Св. Обретенов“ в Провадия, „Млади виртуози“ в София, Международен конкурс в Ниш, Сърбия, Конкурс „Д. Петков“, Пловдив, конкурс „А. Постакини“, Италия и др. Участвала е в майсторски класове на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг, Леонид Кербел. През 2014 г. взима участие във фестивала за камерна музика „Музика Мунди“, Белгия. Същата година Лора участва в концерта на младите таланти от България на престижния фестивал „Европейски дни на културата” във Франкфурт.


Мартин Зайранов е роден през 1999 г. Той е възпитаник на Националното училище по изкуства във Варна и паралелно с това е младши студент при проф. Марио Хосен в НБУ. Отличен е с награди от няколко престижни български конкурса, а също и на международните състезания „Млади музиканти” в Букурещ, Румъния и „Ginette Neveu“ в Авиньон, Франция. През май 2017 г. Мартин се представи блестящо на конкурса "Анри Марто" в Лихтенберг, Германия. Зайранов достигна до полуфинал и заслужи титлата „най-яркият цигулар“, както и специалната награда – уникална майсторска цигулка „Джовани Паоло Маджини”, копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто. Младият цигулар е имал изяви като солист с Камерен оркестър „Анима”, Варна, Академичен оркестър „Орфеус” при Нов български университет, Варненска филхармония, Струнния оркестър на НУИ „Добри Христов”, Варна. През 2016 г., като носител на наградата на „Кантус Фирмус” от конкурса „Млади виртуози”, той взе участие в откриването на „Европейски музикален фестивал”.


Александар Влатко Иванов е роден през 2000 г. в Скопие, в едно от най-старите музикални семейства в Македония. Той започва да учи цигулка на седем години, а в момента е студент във Виенската консерватория „Р. Вагнер” в класа на проф. Игор Петрушевски. Отличен е с няколко награди от конкурси в Македония, а също с отличия от конкурсите в Ниш и международния конкурс „Недялка Симеонова” в Хасково. През 2014 г. става лауреат от конкурса "Отворена Европа-Отворена планета” в Москва, а година по-късно получава званието „Лауреат първа степен” от Международния конкурс за цигулари в Санкт Петербург, Русия. Изявява се редовно на македонската музикална сцена. Свирил е като солист с Камерен оркестър „Арко”, Македонската филхармония и е участвал във фестивалите "Цигулян фест" и Дни на македонската музика в Скопие. Посещава много майсторски класове на цигулари като Вадим Репин, Надя Неволович, Анна и Олег Кондратенко, Михаил Гоцедин, Светлин Русев, Игор Петрушевски, Стефан Миленкович. Александар Иванов е удостоен с наградата "Virtousousos" в категория "Млад музикант" (2016 г.). Това събитие се организира от Съюза на композиторите на Македония, Македонската филхармония и Македонската опера и балет.


Зорница Иларионова е родена през 1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ – София през 2011 г. като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева. В момента е студентка във Висшето училище по музика „Кралица София“ в Мадрид (Испания), в класа на именития педагог проф. Захар Брон. През 2014 тя е удостоена с наградата „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра. Паралелно с това Зорница е студентка и в Нов български университет в София по бакалавърска програма. Зорница е носител на много награди от конкурси в България и чужбина: „Н. Симеонова“, „П. Владигеров“, „Млади виртуози“, „Д. Петков“; конкурс в Белград, конкурс „Канети“ – Анталия, международен конкурс „Васко Абаджиев“ и др. Само през м. май тази година Зорница добави още четири престижни отличия: Grand Prix и специална награда от конкурса „Музиката и земята“, втора награда от конкурса „Суна Кан“ в Анкара, първа и специална награда от конкурса "E-Muse" в Гърция и трета награда от конкурса "Rising Stars" в Берлин. Младата цигуларка е концертирала с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Европейски музикален фестивал“ „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Владимир Спиваков“ – Москва, “Моцартеум“ – Залцбург, „Музика Мунди“ – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия. Участва в майсторските класове на проф. Захар Брон, проф. Минчо Минчев, проф. Леонид Кербел, проф. Таня Бекер-Бендер, проф. Борис Гарлицки, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Доналд Вайлерщайн, проф. Олег Криса, проф. Кеворк Мардиросян, Вадим Глузман, проф. Иври Гитлис, Светлин Русев, Мидори Гото и много други. През 2014 тя е удостоена с наградата „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон във Висшето училище по музика „Кралица София“. На 12 юни 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон във Висшето училище по музика „Кралица София“.