„Глайндбърн

„Глайндбърн" организира оперна надпревара

Награден фонд: 15 000 паунда

Прочутият музикален фестивал „Глайндбърн” организира за първи път „Оперна купа” с награден фонд от 15 000 британски лири. Освен паричната сума, младите оперни таланти ще могат да пеят през следващите пет години след своя успех на една от световните оперни сцени, които са представлявани от членовете на журито.

Музикалният конкурс е създаден от генералния директор на престижния фестивал Себастиан Ф.Шварц, който е председател на журито. „Участвал съм в много комисии, които оценяват певческия талант, и видях какво работи и какво не. Когато пристигнах в Глайндбърн с този натрупан опит и репутация за откриване на изключителни изпълнители, разкрих тази невероятна възможност да открия такъв конкурс от самото начало”, посочи той. „За мен това означава да предложиш максимума на тези, които се включат. Това се отразява и на журито, което включва уважавани професионалисти, представляващи авторитетни оперни театри. Именно те могат да изберат такива участници, които се стремят активно да развиват кариерата си”, допълни Шварц.Сред членовете на журито са директорите на Холандската национална опера, Театро Реал в Мадрид, Театро Ла Фениче във Венеция, Филаделфийската опера и др. Почетен председател на „Оперната купа” ще бъде оперната прима Джанет Бейкър.

Оперните изпълнители, които могат да се включат в надпреварата, трябва да бъдат на възраст до 28 години и ще могат да подават документите си от 2 октомври 2017г. През януари 2018г. ще бъдат допуснати избрани кандидати, като предварителната селекция ще се осъществи във Филаделфия, Лондон и Берлин. Най-добрите ще пеят на големия финал на 24 март 2018г., а акомпаниментът във всички етапи на тази „Оперна купа” ще бъде осигурен от Оркестъра от Епохата на Просвещението.

Телевизионната мрежа Sky arts ще излъчи поредица епизоди, които проследяват всеки етап от надпреварата, което ще позволи на публиката да научи повече за всеки един от конкурентите.