Труеба:  „Културата ни предлага най-много реални възможности за развитие на двустранните отношения”

Труеба: „Културата ни предлага най-много реални възможности за развитие на двустранните отношения”

Интервю с посланика на Аржентина

„Културата ни предлага най-много реални възможности за развитие на двустранните отношения. Познавам високото ниво на българските университети и на българските музиканти. Смятам, че този концерт, който ще се проведе на 20 май, е ясно доказателство за чудесните отношения на взаимодействие и взаимен принос, който съществуват между нашите две култури”. Това заяви посланикът на Аржентина в България Н.Пр. г-н Алберто Труеба в ефира на Класик ФМ радио. Той изрази задоволството, с което Посолството се отнася към осъществяването на предстоящия концерт от програмата на Европейския музикален фестивал, в който солист и диригент ще бъде виртуозният цигулар Веско Панталеев-Ешкенази. „Съвсем скоро след като пристигнах на мисия в България имах невероятната възможност да се насладя на концерта на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов, посветен на тангото /бел.ред в рамките на Европейския музикален фестивал/. Това се случи миналата година. Дадох си сметка за големия интерес на българската публика към музиката на Пиацола и към аржентинското танго, което бе за мен изключително удовлетворително”, посочи още дипломатът.

„Пиацола е един от най-големите аржентински музиканти, който е признат на международната сцена. Той е успял да обедини класическата музика с корените на типичното танго. Тази година се навършват 25 години от кончината на Астор Пиацола и смятам, че концертът, организиран от „Кантус Фирмус”, ще бъде добър начин да почетем паметта на големия аржентински музикант”, допълни още Посланик Труеба. В програмата ще прозвучат „Годишните времена” от Антонио Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес” от Астор Пиацола, които ще бъдат изпълнени в зала „България” от Оркестъра на Класик ФМ радио.

„Никога в Аржентина България не е била непозната. Най-много ни доближава връзката с българската колония, която е много голяма”, разказа аржентинският посланик в предаването „Сутрешно кафе”. Пред водещия Георги Митов-Геми той окачестви Аржентина и България като „две страни с еднакви ценности, които преследват едни и същи цели”. По отношение на културната политика на Аржентина, Алберто Труеба коментира, че наложените бюджетни ограничения налагат влагането на „много желание и въображение, за да можем да осъщестяваваме прекрасни събития , свързани с аржентински артисти не само в България,но и по света. Както за мен, така и за много мои колеги, дипломати, е истинско предизвикателство да намираме правилните механизми и начини тази култура да намира своята публика. Това се случва винаги благодарение и с голямото желание и съдействие на местните организации, фирми или институции, за да може аржентинският културен продукт да открива своята публика. Програмирането на всички тези инициативи се дължи на чудесните отношения на местно ниво, които са традиционни, но ние се опитваме да ги развиваме и усъвършенстваме”.

Цялото интервю с посланика на Аржентина в България Н.Пр. г-н Алберто Труеба в превод на Галя Райчева от Посолството на Аржентина, ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.