Стилиян Киров ще ръководи Илинойската филхармония

Стилиян Киров ще ръководи Илинойската филхармония

От 1 юни 2017г.

Филхармоничният оркестър на Илинойс вече има нов музикален директор. Това е младият български диригент Стилиян Киров, който живее и работи в САЩ. От 1 юни 2017г. той официално ще ръководи престижния оркестров състав, който е член на Лигата на американските симфонични оркестри и на Конгресното и посетителско бюро на Чикаго Саутленд. 33-годишният българин бе един от петимата диригенти, достигнали до финалния кръг на конкурса за музикален директор на оркестъра, като за тази цел още през януари трябваше да дирижира изпълнението на програма с творби от Рахманинов, Лигети и Кодай. Договорът, който получава българинът, е за срок от 3 години и изтича през сезон 2019-2020г.

„Много съм развълнуван”, споделя Стилиян Киров пред „Chicago classical review”. „Изглежда като една страхотна общност и чудесна организация, така че много се радвам”, допълва той. Пред американското издание изявеният диригент коментира намеренията си: „Ще направим няколко чудесни допълнения към програмите. Трябва да внимаваме в баланса им- да има нова музика, както и любими шедьоври, но и произведения на композитори, които не са толкова известни”. Киров възнамерява да включи произведения на Панчо Владигеров през новия сезон на Филхармоничния оркестър на Илинойс. „Творбата е романтична и мисля, че би било интересно за публиката да чуе програма от композитор, който не е толкова добре познат тук”. Същевременно сънародникът ни ще продължи идеите, заложени от предшественика си Дейвид Даунмайър, с акцент върху съвременната американска музика.

За отношенията си с изпълнителния директор на Илинойската филхармония Кристина Салерно той посочва, че „споделяме същия ентусиазъм и подход в мисленето за големите неща и е много вълнуващо да имам партньор като нея. Мисля, че възможностите са неограничени”. Стилиян Киров ще открие 40-ия сезон на оркестъра с концерт на 14 октомври 2017г., който ще се състои в Trinity Christian College, Палос Хайтс, Илинойс. Програмата ще включва Концерта за цигулка, чело и пиано в до мажор, оп.56 от Л.ван Бетовен и Симфония №5, оп.107 „Реформационна” от Феликс Менделсон-Бартолди.

До момента младият диригент, когото критиката окачестви като „изгряваща звезда”, е музикален директор на два оркестрови състава: „Симфония в до” (Ню Джърси), който е един от най-големите американски оркестри за млади музиканти, и Симфоничният оркестър на Бейкърсфийлд (Калифорния). „Това не би трябвало да е изненада за всеки, който следи изявите на нашия оркестър през последните две години. Маестро Киров е талантлив и динамичен диригент. Очакваме с нетърпение успехите му тук”, обяви в комюнике до американските медии Крис Хамилтън, който е председател на борда на директорите на Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд. Припомняме ви, че през 2016г. Киров стана носител на наградата „Помощ за кариерата”, която се връчва от американската фондация на сър Дьорд Шолти. Талантливият българин е лауреат и на Международния диригентски конкурс „Малко” през 2015г., който се провежда в Дания. „Киров дирижира с голяма жизненост и енергия, както и с финото усещане за баланс и време и изпълненията са вълнуващи за всички- хор, солисти, оркестър”, пише „Сиатъл таймс”.