Александрина Пендачанска е солист пред армия от 220 музиканти във

Александрина Пендачанска е солист пред армия от 220 музиканти във "Военен реквием"

На 9 май

Повече от 220 музиканти от Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на Българското национално радио, НФХ "Светослав Обретенов", Смесеният хор на БНР и Детският радиохор ще представят "Военен реквием" на Бенджамин Бритън. Оперната ни прима Александрина Пендачанска пристигна в София, за да се включи в изпълнението на творбата на Бритън, до която българската публика има възможност да се докосне след повече 30 години отсъствие от културния ни афиш.

“Военен реквием" е едно от най-известните произведения на английския композитор, което той пише години след края на Втората световна война с цел да покаже безмислието на пораженията и страданията, които тя е причинила. Монументалната творба е изключително преживяване, което разстърсва душата и остава за цял живот.

Изпълнението на “Военен реквием” изисква участие на над 200 музиканти и това е една от причините да отсъства от родния културен афиш, макар да е в задължителния репетоар на световните класически сцени. През 1985 година за първи и последен път реквиемът е изпълняван в България от Варненска филхармония, с участието на хор “Родина” с диригент Васил Арнаудов. Тогава “Военен реквием” е дирижиран от големия български диригент и композитор Иван Маринов. Възможност да чуят творбата са имали почитателите на класическото изкуство в София, Варна и Русе.

На 9 май (вторник) зала “България” става домакин на внушителната музикална продукция. Главният диригент на оркестъра на БНР Росен Гергов ще командва голямото музикантско войнство. Партньори на Александрина Пендачанска в соловите партии ще са младият тенор Магнус Уокър (Англия) и Карстен Мевес (баритон, Германия). Оперната ни прима вече е пяла “Военен реквием” в акомпанимент на Лондонски фихармоничен оркестър.

Почитателите на класическата музика все още имат възможността да купят билети за концерта. Цените са от 10 до 30 лв. и са налични на касата на Зала “България” и в мрежата на Ивентим.