Джулиани: „Санта Чечилия е като ООН в музиката”

Джулиани: „Санта Чечилия е като ООН в музиката”

Интервю с директора на консерваторията

„Консерваторията „Санта Чечилия” е като ООН на музиката- студентите свирят заедно, обменят опит и информация и това е един от най-интересните аспекти в моята работа”. Това заяви директорът на престижната музикална институция Роберто Джулиани в предаването „Сутрешно кафе". Той гостува в студиото на Класик ФМ радио заедно с посланика на Италия Н.Пр. г-н Стефано Балди, по чиято покана се осъществява визитата му в България.

Роберто Джулиани реализира важни срещи в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и участва в представянето на концерт с камерен ансамбъл от Консерваторията „Санта Чечилия”, състоял се в София. „За нас е много интересно да направим сравнение с музикалната система в България изцяло, не само с подготовката на университетско ниво”, каза още директорът на авторитетното учебно заведение. Той подчерта, че Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим е една от най-големите по отношение на броя на студентите в Италия . В нея следват студенти от над 50 страни от целия свят, в т.ч. българи. „Залагаме на концертната, изследователската дейност и на отношенията със средните училища, защото тази приемственост в обучението е важна. Мисля, че е достатъчно да направим така, че музиката да присъства в образователните програми в училищата и е важно да се заложи на обучението на бъдещата публика. Тя трябва да има такава компетентност, че да може да избере сред огромното предлагане както от търговска, така и от художествена гледна точка”, добави Джулиани.

Пред водещия Георги Митов-Геми той изтъкна опитите на Италия за въвеждане на музиката „като програмирано, а не като случайно обучение в началните училища”. Директорът на Консерваторията „Санта Чечилия” счита за исторически контактът между музиката и другите изкуства. Ето защо ВУЗ-а се превръща в съвременно място за тяхната среща. „Имаме курс по композиция на приложната музика, която касае сцените и филмите. Това е един важен момент по отношение на заетостта. Нашият композитор със сигурност ще работи повече с киното и с театъра, отколкото с концертната зала, или поне ще има на разположение и тази компетентност. Това е необходимост за бъдещето”, разяснява Роберто Джулиани.

В допълнение, Н.Пр. г-н Стефано Балди, „някои млади хора, които са под ефекта на музиката, ще станат музиканти, но други ще имат различни професии - учени, поети, но у тях ще бъде изградено чувство към музиката”. Посланикът на Италия коментира взаимовръзките между образованието и изграждането на нови аудитории, като направи паралел с дейностите на Посолството на Италия и Италианския културен институт в България. „Стремим се да създадем една по-широка представа за Италия, която не се ограничава с обичайните сектори. Например, изложбата на съвременно изобразително изкуство /бел.ред, която продължава до 4 юни в СГХГ/ се опитваме да обединим с музиката, като създадем нов сценарий, с който да покажем каква днес е италианската културна действителност”, посочи дипломатът. По думите му, „тези дейности, които обединяваме - разпространение, опознаване, както и личните ми познанства, са много добри като доказателство за приятелството, уважението и голямата традиция, която съществува не само в музиката, но и в отношенията между Италия и България.

Какво още споделиха г-н Роберто Джулиани и Н.Пр. г-н Стефано Балди в превод на Елза Хаджийска от Посолството на Италия, чуйте в звуковите файлове под снимките вляво.