Вход свободен за „Европа танцува”

Вход свободен за „Европа танцува”

8 май, 16.00ч., Ларгото в София

Музикални и танцови премиери гарантират участниците в проекта „Европа танцува”, който ще се проведе в рамките на Европейския музикален фестивал. Събитието ще се състои на 8 май от 16.00ч. под куполите на Ларгото в София, а входът е свободен.

„Търсенията тръгнаха от това да представим от различни части на Европа максимално повече творби в един концерт, които да разкрият музикално-интонационно и танцово богатство на европейската музика”, заяви диригентът на Софийския духов оркестър Юли Дамянов в ефира на Класик ФМ радио. „Пространството ще се изпълни със звук и ще се чува надалече”, убеден е изявеният маестро. Програмата е посветена на танци на европейските народи, сред които мазурка, полка, румънско хоро, но ще има и балкански ритми. За първи път ще прозвучи концертното изпълнение на Тарантела из мюзикъла „Рибарски свади” по Карло Голдони, чийто композитор е маестро Юли Дамянов. Водещи на „Европа танцува” ще бъдат оперетните артисти Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски. „За първи път ще бъдем на Ларгото в София”, подчертава баритонът, като обещава изненади за публиката.

Изцяло нови хореографии, направени специално за „Европа танцува”, подготвят от трупата на Нешка Робева. „Нашите танцьори така ще загреят цялото пространство, че и на целия оркестър ще му се иска да танцува. Естествено, имаме желанието да въвлечем в това и публиката. Всички гости ще бъдат добре дошли да се хванат с нас в ритъма на танца, който и да е той”, пояснява мениджърът на „Нешънъл арт” Димитър Стоянов.

„Концертът ще бъде разнообразен, ще има най-различни номера. По този начин публиката ще се наслади на много жанрове, които ще бъдат предложени”, сподели Александрия Стоянова в предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми. В качеството й на главен хореограф на Детския фолклорен ансамбъл „Здравец” към Културен дом „Средец” в София, тя подчерта, че нейните млади възпитаници /талантливи ученици от 5-6 клас/ ще представят красотата на българския фолклор от шопския край.

Чуйте всички интервюта в звуковите файлове под снимките вляво.

Освен проектът „Европа танцува”, на 8 май под куполите на Ларгото ще се проведат още 2 събития. В 11.30ч. стартира втория ден от 9-тия детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”, организиран от Фондация „Дарби” съвместно с Църковното настоятелство на столичния храм „Св. Мчца Параскева” и Софийската Света митрополия, като песнопенията ще започнат в Катедралния храм „Св. Неделя”. От 18.30ч., отново под куполите на Ларгото, предстои празничният концерт „Музиката на Европа“ с участието на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, дирижиран от проф. Пламен Джуров, който ще изпълни творби от Бах, Шуберт, Григ, Големинов, Сарасате и др.