Български китарист покори Ваймар

Български китарист покори Ваймар

Пореден успех за Георги Димитров

Младият български китарист Георги Димитров, по-известен като Жожо, покори сърцата на публиката и журито по време на 13-тото издание на конкурса за млади китаристи „Ана Амалия”, който се проведе в средата на април във Ваймар, Германия. Той спечели първа награда във втора възрастова категория (14-16-годишна възраст) в оспорвана конкуренция сред 24-мата участници в нея. Това принуди взискателното жури с председател Томас Мюлер-Перинг да присъди три първи отличия, две втори и две трети награди. Георги Димитров зае първото място в конкурса заедно с корееца Йесеок Банг /възпитаник на известния Тилман Хопщок/ и хърватина Филип Мишкович. В комисията с оценяващи специалисти бяха изтъкнатите преподаватели по китара Паоло Пегораро /Грац/, Нора Бушман /Дрезден и Рощок/, Наталия Липницкая /Париж/, Беата Бедковска-Хуанг /Фрайбург/, Предраг Станкович /Сараево/, както и Марта Мастерс (директор на Guitar Foundation of America), която покани Жожо да участва в следващото издание на конкурса GFА.

За задължителната програма Георги Димитров избра една класическа пиеса по избор и една съвременна пиеса от списък с автори. Той изпълни Алегро модерато из Соната във фа мажор от Антон Диабели и Cascata от Франц Юст. Впоследствие 15-годишният китарист доказа своя талант и майсторство с още две произведения – „Катедралата” от парагвайския „гений на китарата” Агустин Бариос Мангоре и Фанданго из „Три испански пиеси” от Хоакин Родриго.

Признанието, което талантливият музикант получи в Германия, се нарежда в серията от успехи, които го съпътстват напоследък. От месец март до сега Жожо направи турне в шест града из България, спечели голямата награда на конкурса „Акад. Марин Големинов" в Кюстендил и стана единственият млад китарист, получил ценната статуетка на името на Любен Хараламбиев – награда, учредена от неговите ученици. Георги Димитров стана носител и на новоучредената награда в подкрепа на младите таланти на името на Олга Камбурова по време на раздаването на отличията „Музикант на годината". На тази церемония Жожо дебютира в зала „България” с Концерт за китара от Фердинандо Карули в съпровод на ансамбъл „Софийски солисти” под палката на проф. Пламен Джуров. Припомняме ви, че Георги Димитров-Жожо взе участие в церемонията “Златно перо”-2016г., проведена в залата на НМУ „Л.Пипков” в София, където той изпълни „Мунейра” из „Сюита Компостелана” на каталунския композитор Федерико Момпоу.

Конкурсът за млади китаристи „Ана Амалия" се провежда на всеки две години. Той е основан през 1993г. от Китарната асоциация на Ваймар и е подкрепен от Фондация Класик Ваймар (Klassik Stiftung Weimar). Конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY). Тази година в надпреварата се включиха рекорден брой участници - повече от 80. Те бяха разпределени в три възрастови категории: I-ва група- до 13 г.; II-ра група - 14-16 г и III-та група - 17-20 г. Галавечерта се състоя в историческата атмосфера на двореца “Weimarer Stadtschloss”, където през 18 век херцогиня Ана Амалия донася първата китара от Италия. Банкетната зала приюти церемонията по награждаването и концерта на победителите в изискания си класически стил, за да остави незабравим спомен както за участниците, така и за публиката.