Соня Йончева: „В оперния свят няма конкуренция”

Соня Йончева: „В оперния свят няма конкуренция”

Ще пее на 18 юни в зала 1 на НДК

„В оперния свят няма конкуренция”. Това заяви българската оперна прима Соня Йончева в ексклузивно интервю за Класик ФМ радио броени седмици преди предстоящия й концерт, продуциран от НДК. „Има отделни артисти и всички те са уникални. Всеки един от тях има уникален генетичен код, с който докосва сърцата на публиката по един или друг начин”, допълни тя.

Най-вълнуващото сопрано в света и един от най-аплодираните изпълнители на своето поколение се завръща в родината си за концерт на 18 юни от 20.00 ч. в зала 1 на НДК. Соня Йончева пристига в София след гастрол в Миланския оперен театър „Ла Скала” и след като нейната „Травиата” в Метрополитън опера постави световен рекорд по гледаемост. Цените на билетите на черно за този спектакъл достигнаха до 2500 долара, а германското издание „Ди Велт” я нарече „най-добрата Виолета на нашето съвремие”. „Тази постановка специално е една от най-любимите на „Травиата”, защото се концентрира изцяло върху вътрешния свят на Мари дьо Плеси”, разкрива Соня Йончева. „Този режисьор по много интелигентен и семпъл начин я описва и това ме накара аз самата да бъда много по-естествена и истинска за публиката”, споделя изявеното сопрано, определяно от специалисти и музикални критици за певица от ранга на Мария Калас.

Последният концерт на Соня Йончева в България беше през 2015 г. От тогава до сега оперната дива покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера „Ковънт Гардън”, Баварската, Берлинската, Виенската и Парижката опери. За предстоящия си концерт в началото на лятото оперната прима ще представи за първи път в София своя удивителен Вердиев репертоар. Партньор на сцената ще бъде нейният брат Марин, а на диригентския пулт ще се качи венецуелецът Доминго Хиндоян, който е съпруг на Соня Йончева. Преди това, на 19 май, българското сопрано ще стане част от звездния състав на гала концерта по случай 50-годишната оперна кариера на Пласидо Доминго във Виенската Щатсопер. В събитието ще участват едни от най-изявените гласове в оперното изкуство, сред които още Рамон Варгас /Мексико/, Ана Мария Мартинес /Пуерто Рико – САЩ/, Дмитрий Корчак, Аида Гарифулина /Русия/ и др., ще изпълнят арии от три опери на Джузепе Верди – „Бал с маски”, „Травиата” и „Симон Боканегра”.

Високият професионализъм и лиричната чувственост на Соня Йончева в пресъздаването на главни роли от най-обичаните оперни заглавия, получи огромното признание на ценителите на оперното изкуство в цял свят. В биографията й са вписани още забележителни роли на Дездемона в „Отело”, Микаела в „Кармен”, Мими в „Бохеми”, а нейната Йоланта в едноименното произведение на Чайковски в Парижката опера й спечели признанието за най-добрата певица в тази роля. Кралската опера „Ковънт Гардън” избира Соня Йончева за лице на сезона си и й предлага култовата роля на Норма от едноименната опера на Винченцо Белини, която не е била поставяна за последните 29 години и която открива сезона на престижната оперна институция. След толкова много превъплъщения и работа в различни постановки, оперната ни прима счита авангардните решения в някои от тях за съвсем логични. „Много уважавам режисьорите, защото те са като нас- артисти. Тоест, нашият съвременен свят се отразява и на тяхното изкуство, така че понякога мога да ги разбера”, подчертава Соня Йончева.

Неотдавна младата оперна певица завърши записите на новия си трети самостоятелен албум за Sony Classic в едно от най-големите и реномирани студия в Европа – студио 1 на Баварското радио /Bayerisches Rundfunk/ заедно със Симфоничния оркестър на Баварското радио /Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks/ под диригентството на прочутия маестро Масимо Дзанети. В това студио записват най-големите гласове на ХХ и ХХI век като Пласидо Доминго, Лучано Павароти и други. Честта да осъществи запис на свой албум в студио 1 на Баварското радио се пада на Соня Йончева поради факта, че тя попада в Топ 10 на най-продаваните артисти в света от каталога на Sony Classic, а последният й диск с бароков репертоар от Хендел е в челната петорка на най-продаваните албуми с класическа музика в 23 държави. Специално за среща с Йончева, от Ню Йорк, в последния ден от записите пристигна Богдан Рошчич, който е председател на отдела по класическа музика към Sony music. От 2020 г. Рошчич поема ръководството на един от най-престижните оперни театри – Виенската държавна опера /Viena State Opera/, сменяйки настоящия директор Доминик Майер.

Соня Йончева отговори на въпросите на Класик ФМ радио, които й зададе уважаваният журналист, режисьор, продуцент и колега в bTV Media Group Георги Тошев. Чуйте какво още сподели българската оперна прима с международни успехи в звуковия файл под снимките вляво.