Ангел Заберски: „Срещата с Пати Остин е сбъдване на една моя мечта”

Ангел Заберски: „Срещата с Пати Остин е сбъдване на една моя мечта”

На 17-ти май той ще дирижира концерта For Ella от цикъла „Музиката на Америка”

„Срещата с Пати Остин е сбъдване на една моя мечта”, сподели джаз музикантът Ангел Заберски, който на 17-ти май ще дирижира концерта For Ella с участието на голямата американска звезда и български изпълнители. Струнна секция от Оркестъра на Класик ФМ радио и Ангел Заберски Брас Асоциация ще бъдат част от шоуто в зала 1 на НДК от 20:00 ч. „Пати Остин е емблема, изключителен музикален и вокален талант, голям артист! Смятам, че ни очаква музикално събитие, което ще се запомни”, счита Заберски. Концертът по повод 100-годишнината от рождението на Ела Фицджералд е част от цикъла „Музиката на Америка“ и се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на фондация „Америка за България“.

В специално интервю за Джаз ФМ радио Ангел Заберски сподели, че още преди 15 години е открил с възхищение изпълненията на Пати Остин с песни от репертоара на Ела Фицджералд. „Ако някой ми беше казал тогава, че след време ще мога да застана на пулта заедно с Пати Остин, нямаше да повярвам”, усмихва се той.

Подготовката за концерта вече е в последната си, най-активна фаза. В България вече пристигна нотният материал за изпълненията. Аранжиментите са направени от Патрик Уилямс – известен композитор, аранжор и оркестратор, с когото Пати Остин работи отдавна. Уилямс е носител на две награди „Грами“ и е работил като музикален директор, аранжор и диригент в последните два албума на Франк Синатра. „Всичко в партитурата изглежда толкова лесно, ясно и прозрачно. Оркестрациите са направени майсторски, особено в съчетанието на струнните и духовите инструменти с вокалната партия”, коментира Заберски.

В края на ноември 2016 г. Пати Остин представи спектакъла For Ella със Симфоничния оркестър на Сан Франциско в емблематичния „Аполо тиътър” (Ню Йорк). Тази сцена е свързана с кариерата както на Ела Фицджералд (там тя пее за първи път пред публика, спечелвайки конкурс за млади таланти), така и с тази на Пати Остин (дебютира на същото място едва на 4-годишна възраст, изведена на сцената от кръстницата си Дайна Уошингтън). В началото на тази година певицата осъществи и поредица от концертни изяви със симфоничните оркестри на Детройт, Балтимор, Финикс, Минеаполис, Орегон и много други.

Пред българската публика носителката на „Грами“ ще представи над 10 емблематични песни, сред които са неостаряващите хитове How High the Moon, The Man I Love, Too Close for Comfort и много други. „Пати Остин е истинска наследница на легендарната Ела Фицджералд”, категоричен е Ангел Заберски. „Общото между тях е големият талант и невероятното чувство за фраза и импровизация”, допълни още той. През тази седмица, когато светът отбеляза 100 години от рождението на „първата дама на песента“, феновете на джаза у нас вече са в очакване на звездния гастрол.

Билети за концерта в НДК на цени от 30 до 60 лв. и в оркестрината по 80 лв. могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК, както и онлайн на Ticketsbg.com.