Мила Георгиева отменя концерта си в „Европейски музикален фестивал“ 2017

Мила Георгиева отменя концерта си в „Европейски музикален фестивал“ 2017

На 10 юни заедно с пианиста Петър Петров ще свири Жан-Габриел Рале - концертмайстор на Кралската опера на Валония в Лиеж

Чаровната наша цигуларка Мила Георгиева отменя концерта си в Европейския музикален фестивал през тази година, заради счупване на ръката. Камерната програма с пианиста Петър Петров бе планирана за 11 май, но заради контузията бе преместена за 10 юни. Инцидентът с прочутата българска музикантка, на чийто последен концерт в София преди две години присъства лично премиерът Бойко Борисов, е от началото на м. март. В интервю за Класик ФМ радио Мила разказа, че всичко се е случило много нелепо. „Една сутрин в Лондон водех дъщеря ми на училище и бяхме със скутери. Трябва да е имало някаква неравност по пътя, която аз не забелязах и изведнъж се проснах на пътя, падайки на двете си ръце”, разказва тя пред водещия Георги Митов-Геми. По съвета на лекарите Мила трябвало да носи шина в продължение на 6 седмици, като периодът впоследствие бил увеличен с още две седмици. „В момента започнах да натоварвам ръката постепенно, но все още на моменти имам болки”, пояснява цигуларката. „За съжаление, не се възстановявам по начина, по който ми се искаше. Решението да отменя концерта беше трудно, но като професионалист, за мен е много важно да си дам време, през което да мога да се възстановя напълно“, счита Мила Георгиева.

За своите почитатели в София Мила сподели също, че вече има планиран концерт през втората половина на 2017 година. На 25 октомври тя ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в цикъла „Концертмайсторите”.

Концертът от „Европейски музикален фестивал“ 2017 на 10 юни въпреки всичко ще се състои с участието на пианиста Петър Петров и изявения белгийски цигулар Жан-Габриел Рале. Той е носител на първи награди от престижните международни конкурси „Анри Виотан“ през 1994 г. и „Цезар Франк“ през 1995 г. В момента Рале е концертмайстор на Кралската опера на Валония в Лиеж. Между 1992 и 2011 г. той работи в Кралската консерватория в Лиеж, като преподавател по цигулка и камерна музика. През септември 2011 г. цигуларят е назначен за професор по камерна музика в същата консерватория.

В програмата за концерта на 10-и юни Жан-Габриел Рале и Петър Петров ще представят сонати за цигулка и пиано от Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс и Цезар Франк. „Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, се провежда като част от Календара на културните събития на Столична община за 2017-та година и съорганизатор – Министерството на културата на Р. България.

Билетите за концерта на 10 юни в зала „България” са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в залата. Всички билети, които са продадени до момента за концерта на Мила Георгиева, важат без заверка за новата дата и за новата програма.