За втори път- „Международен Великденски Хоров Фестивал“

За втори път- „Международен Великденски Хоров Фестивал“

30 април, Аула на Софийски университет, вход свободен

Предстои второто издание на „Международен Великденски Хоров Фестивал”. Организатори на събитието са Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България, Българския хоров съюз и Класик ФМ радио. Фестивалът ще се състои на 30 април 2017 г. в Аулата на Софийския университет, а входът ще бъде свободен.

Фестивалът ще се проведе в две части - от 11.30ч. и от 17.00ч. В концерта-матине ще се включат следните български хорови състави: Академичен хор „Света Параскева” към Националната художествена академия с диригент Галина Луканова, Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева”, дирижиран от Милка Толедова, Capella Ad Libitum- БАН с диригент Мария Вълчанова и Смесен хор „Петко Стайнов”- Казанлък”, дирижиран от Младен Станев. Международните участници ще се включат във вечерния концерт. За него са поканени Хор Cantelena- Гърция с диригент Елени Пападопулу, Мъжки хор Te Deum Laudamus- Румъния, дирижиран от Отец Захария Матей, и Камерен хор AEGIDA- Словения с диригент Амброж Чопи.

„Ние каним еднократно. Искаме да минат повече хорове и да се чуе различно звучене”, заяви Румен Ралчев – Велик приор на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България. В ефира на Класик ФМ радио той посочи, че по този начин хоровото изкуство ще удовлетвори по-широк спектър от специалисти, а публиката ще опознае неговите тънкости. Ралчев е убеден, че „даже и с песен бихме могли да обединим християните”. По думите му, автор на пластиките, които всеки хоров състав ще получи за участието си във фестивала, е Спас Киричев. Те са изработени на ръка, като всяка уникална статуетка има свои специфични щрихи.

Председателят на Българския хоров съюз д-р Галина Луканова подчерта, че програмите са съобразени с основната цел на фестивала – представяне на красотата и въздействието на сакралната музика от всички деноминации на християнската църква. С това е съобразена и програмата на Академичен хор „Света Параскева” към Националната художествена академия, който ще изпълни образци на православната, католическата и протестантската музика. В качеството си на негов диригент, Луканова обясни, че тази хорова формация пеят млади „хора, които обичат да пеят и са събрани заедно от любовта си към музиката”.

Милка Толедова, която ще дирижира Хора на Пловдивските момчета „Стефка Благоева”, ще представи с талантливите младежи от 10 до 13-годишна възраст източноправославно песнопение, класическа музикална творба, детско произведение и съвременни творби от американски и испански композитор. „Силите и възможностите на децата са безпределни, понякога изненадващи”, убедена е хоровата диригентка.

„Capella Ad Libitum- БАН ще участва с музика от 20 век”, обяснява диригентката на състава д-р Мария Вълчанова. Именно с такава програма съставът се включва активно в различни форуми. Последният успех на хоровия състав е завоюването на втора награда от конкурса „Музиката и морето”, проведен в Гърция през 2016г.

Проф. Теодора Павлович, която е артистичен директор и програматор на „Международен Великденски Хоров Фестивал”, коментира, че вечерният концерт ще бъде по-изненадващ. „Девическият хор Cantelena от Гърция е превъзходен. Програмата е с много еворпейски уклон”, каза тя. „Мъжки хор Te Deum Laudamus- Румъния е почти изцяло съставен от свещенници. Те имат такова излъчване на вглъбяването в християнската музика, че наистина човек спира да диша, докато ги слуша”, добави проф. Теодора Павлович, която също така подготвя и дирижира Хора на Класик ФМ радио. Тя открои участието в програмата на Камерен хор AEGIDA от Словения, който е създаден на базата на Хора на Университета на район Приморска – един от най-награждаваните в страната.

Чуйте подробности за събитието от интервютата на Георги Митов-Геми и Радостина Узунова в звуковите файлове под снимката вляво.

Можете да разгледате програмата на фестивала ТУК

Посетете 2-рото издание на „Международен Великденски Хоров Фестивал“ - 30 април 2017 г., Аулата на Софийски университет. Вход свободен