Берлинската Щатсопер отваря врати на 3 октомври

Берлинската Щатсопер отваря врати на 3 октомври

След сериозен ремонт

Сградата на Берлинската Щатсопер, разположена на прочутия булевард „Унтер ден Линден” в историческата част на немската столица, бе подложена на сериозна реставрация. „Вече може да се сравняваме с Ла Скала”, заяви Регула Люшер, която ръководи Комисията по строителство и архитектура в Берлинския сенат, цитирана от испанското издание „АВC”. Генералният директор на оперния театър Юрген Флим официално обяви, че ремонтните дейности ще приключат в края на август след необходимите проверки и издаването на съответните разрешителни. Музикалният салон в емблематичното здание подобри значително своята акустика, но за съжаление трябваше да намали броя на местата за публиката – от 1396 на 1335. В залата са инсталирани 26 платна със специално керамично покритие, които се окачени встрани и всяко едно от тях възлиза на стойност 130 000 евро. Пространството зад тях е изпълнено със специални буфери, които не допускат проблеми с реверберацията. Има промяна и във височината до тавана, която е с 5 метра повече в сравнение със заложеното в оригиналния проект.

Израело-аржентинският диригент Даниел Баренбойм, който е музикален директор на Берлинската държавна опера, отчита, че акустичният модел на Операта в Осло е най-добрият. Тази идея би наложила значителна реконструкция на сградата, построена между 1741 и 1743г. от арх.Георг Венцеслаус и засегната при бомбардировките от Втората световна война. Властите в бившето ГДР възстановяват сградата в съответствие с оригинала, като наподобяват стил рококо от 50-те години. За Баренбойм това трябва да бъде поправено, но кметът на Берлин Клаус Воверайт защитава тезата си за по-икономичен ремонт и продължение на архитектурната линия, следвана до сега.

Въпреки обещанието за готов обект още през 2013г., в крайна сметка Берлинската Щатсопер ще отвори врати тази есен. Избраната дата е 3 октомври, която е знакова в съвременната история, тъй като се отбелязва Обединението на Германия.Тогава ще се състои и концерт за откриването на важното културно средище. Редовните постановки ще започнат в още един ключов момент - 7 декември 2017г., когато оперният театър навършва 275 години.