Баренбойм- относно национализма и глобализацията

Баренбойм- относно национализма и глобализацията

Геополитическите размисли на маестрото

Израело-аржентинският диригент и пианист Даниел Баренбойм предупреди за опасностите, които крие укрепването на национализма в Европа. Повод за тревогата на музиканта станаха изборите във Франция, чиито първи тур се проведоха миналата неделя. „Национализмът също така е следствие от дискомфорта, който се усеща от глобализацията, но е пълната противоположност на истинския патриотизъм”, заяви 74-годишният музикант пред информационната агенция ДПА.

Баренбойм, който притежава израелско, палестинско и испанско гражданство, твърди, че може да разбере неудовлетворението у повечето френски избиратели от политиката на правителството в момента. Въпреки това, диригентът на оркестъра на Берлинската щатсопер „Унтер ден Линден” вярва, че национализма би бил ужасен за бъдещето на Европа. По думите му, когато хората са уверени в собствената си идентичност, ценности и култура, те могат по-лесно да се разбират и да си сътрудничат с останалите хора и култури. „Патриотизмът включва другите, а национализмът като реакция на глобализацията ги изключва”, убеден е Баренбойм, цитиран от Дойче веле.

Според изявеният маестро, Европейският съюз е отхвърлил концепцията за европейско културно пространство. „Това вече няма нищо общо с идеите на Франсоа Митеран или Хелмут Кол”, анализира музикантът, който бе сред първите личности с позиция след резултатите от Брекзит. Първоначалната мисъл, че французи и немци могат да се разбират и да се опознават по-добре чрез културата, „чрез Бетовен и Томас Ман, чрез Равел и Бодлер”, се е трансформирала в чисто икономически интереси, казва Баренбойм. „Без съмнение, само еврото не е достатъчно”, допълва той.

През този месец световноизвестният музикант изнесе два рецитала в Берлин с прочутата аржентинска пианистка Марта Аргерич. Баренбойм продължава своето турне с основания от него Западно-източен оркестър „Диван”, а предстоящите ще се състоят в Хелзинки /27 април/, Стокхолм /28 април/, Хамбург /в новопостроената Филхармония на Елба – 29 април/, Берлинската зала „Пиер Булез” /30 април/ и Музикферайн- Виена /1 май/.