Дрезденските симфоници срещу стената на Тръмп

Дрезденските симфоници срещу стената на Тръмп

Концертът предстои през юни

Дрезденският симфоничен оркестър се включва в нова инициатива. Водени от призива „Разрушете тази стена”, който бе издигнат от бившия американски президент Роналд Рейгън към Горбачов във връзка с Берлинската стена, музикантите решават да направят един различен концерт. Той ще се състои в Парка на дружбата, разположен на границата между САЩ и Мексико, като за домакини на музикалната проява са избрани градовете Сан Диего и Тихуана. Към момента концертът е планиран да се проведе на 3 юни. Очаква се той да бъде излъчван на живо в интернет и да бъде заснет от професионален екип.

Концертът ще бъде със солисти, които са местни музиканти от двете страни на браздата. Събитието се организира като протест срещу идеята на настоящия американски президент Доналд Тръмп за издигане на стена между Щатите и Мексико. Организаторите допълват, че този концерт ще бъде насочен също така срещу европейската изолация и националистическите политики по света. „Заедно ще покажем, че музиката не познава граници и че изкуството може да помогне за изграждането на мостове, преминавайки през всички мостове”, се казва в съобщението на Дрезденските симфоници.

За осъществяването на този концерт Дрезденският симфоничен оркестър събира доброволни дарения, с които ще се подпомогне пътуването и престоя на музикантите, ще подкрепи събитието и ще спомогне за видеозаснемането. За целта е отворена интернет страница в системата Kickstarter, на която всеки може да допринесе със своите средства, а сумата, която трябва да бъде събрана, е на стойност 15 000 евро. Музикантите обещават, че при предварителна вноска от минимум 25 евро ще осигурят запис на концерта и благодарствена грамота, подписана от състава, придружени от пощенска картичка от Мексико сити или Дрезден. Оркестърът предвижда подаръци при дарения с по-висока стойност.