Фестивалът Master of art – за хората, уморени от комерсиалното кино

Фестивалът Master of art – за хората, уморени от комерсиалното кино

От 20 до 30 април

Над 60 филмови заглавия, разделени в различни категории, ще бъдат показани във второто издание на фестивала Master of art между 20 и 30 април 2017г. И както стана преди година, когато фестивалът за първи път събра творбите на документалисти от цял свят, така и сега този род кино има какво да ни каже, защото е една все по-търсена алтернатива на масовата култура. „След всеки един от тези филми човек излиза като прероден“, казва журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин, който създаде Master of art през 2016г. Така се роди не просто първият у нас, но и на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата. Литературата, музиката и танца, театърa и кинотo, изобразителнoто изкуствo и фотографията, aрхитектурата и дизайна са големите теми на фестивала, но от тази година има и още области, подсказани от самия живот – съвременно изкуство, арт инсталации и протестно изкуство, както и арт видео игри. Събрани са продукции от изминалите две или три години, които не само правят впечатление, но и някои от тях вече са печелили награди на други фестивали – ще ги видим в салоните на: Кино Люмиер, Кино Одеон, G8 и Евро синема.

„Още в първия ден, на 20 април, започваме с музикални филми – разказва Найо Тицин в студиото на Класик ФМ - Първият филм е „Арво Пярт: Робърт Уилсън – Изгубеният рай“ – един много хубав и рядък документален филм, защото Арво Пярт много рядко е бил сниман. Един личен досег с него, филм, който е бил сниман в продължение на цяла година“. Прожекцията на официалното откриване е „Музиката на непознатите: Йо-Йо Ма и ансамбъл „Пътят на коприната“ – филм за знаменития челист Йо-Йо Ма и музикантите от неговия ансамбъл „Пътят на коприната“, които спечелиха „Грами“ в жанра world music за албума си „Sing Me Home“ по-рано тази година. „Аз бях впечатлен от едно изпълнение във филма, където Йо-Йо Ма свири Прелюд на Бах на виолончело, а до него един китайски народен певец пее китайска народна песен!“, коментира с възторг Найо Тицин. И още на следващия ден /21 април/ следва филм, чието „заглавие определя колко е силно въздействието на личността Бърнстейн върху поколения музиканти“ - „Ленард Бърнстейн: по-голям от живота“ на австрийския режисьор Георг Вюболт, вече отличен от Международните награди за класическа музика /ICMA/ в раздела за документална продукция. Класическата музика е представена и в творбата „Джу Шао-Мей: как Бах победи Мао“, разказваща за китайска пианистка, която бяга от културната революция в Китай, а музиката на Бах е тази, която й помага да се справи в тежки моменти.

Повече за най-добрите документални филми, засягащи богатото многообразие на музиката, често възприемана и като изкуство на протеста, чуйте в интервюто на Юра Трошанова с артистичния директор на фестивала Master of art Найо Тицин, под снимките вляво!