Започва „България пее” -2

Започва „България пее” -2

Националната хорова инициатива

От 21-ви до 23-ти април 2017 година ще се проведе второто издание на „България пее”. Националната хорова инициатива на Български хоров съюз се осъществява на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи. Поставените цели са обединяването на хоровете от страната в името на обща идея, демонстрация на потенциала и желанието им за развитие, представяне на красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България. В първото издание на „България пее” се включиха 158 състава от 33 града (над 3500 души, участници в различни хорове). Мотото отново е „ЗАЕДНО!”, с акцент „Да подкрепим българската музика”.

„„България пее” продължава да има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това изкуство, което е много въздействащо и едно от най-демократичните изкуства, защото може да бъде правено от най-различни хора- от различни прослойки с различна образованост...”, заяви хоровата диригентка Яна Делирадева в ефира на Класик ФМ радио. В качеството си на секретар на Български хоров съюз, тя съобщи, че тази година най-много концерти предстоят в София, Пловдив и Варна. В инициативата се включват различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи. През 2017г. хорови състави от 25 града са заявили желание за участие, а градовете са Балчик, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Казанлък, Нови пазар, Пазарджик, Пловдив, Поморие, Разград, Русе, Свищов, София, Стара Загора, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол.

„Не можем да мислим само за подобряване на икономиката, бизнес условията”, каза още Яна Делирадева. По думите на секретарят на Български хоров съюз, „трябва да се мисли успоредно, макар че е трудно за политиците да си поставят тази задача, да се мисли не само за хоровото изкуство, а за изкуствата и културата в България, защото те са нещата, които държат нашия дух”. Според нея, „време е политиците да го направят, но е време и ние да го искаме от тях”.

Как София се включва в Националната хорова инициатива „България пее”, кое необичайно произведение ще изпълни Детски хор „Китка” – Пловдив в рамките на проявата и какво предстои пред Българския хоров съюз, ще научите от интервютата на Георги Митов-Геми с Яна Делирадева и на Радостина Узунова с председателя на Българския хоров съюз Галина Луканова и хоровата диригентка проф. Теодора Павлович в звуковите файлове под снимките вляво.