Виясон- между пеенето, оперната режисура и литературата

Виясон- между пеенето, оперната режисура и литературата

Мексиканският тенор

Мексиканският оперен певец Роландо Виясон привлича вниманието на публиката и критиката, но с режисьорските си решения. Това стана след като бяха поставени забележителните продукции „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети и „Лястовичката” от Джакомо Пучини. Този път „Дойче опер ам Рейн” отправя поредно режисьорско предизвикателство към изявения тенор, който ще трябва да постави още един шедьовър на Доницети- „Дон Паскуале”. Оперният спектакъл ще бъде дирижиран от Никълъс Картър, а публиката в Дюселдорф ще аплодира целия състав начело с оперните певци Лучио Гало и Торстен Грюмбел /на които е поверена главната роля/. Узбекистанският баритон Дмитри Варгин ще изграе Д-р Малатеста, румънският тенор Йоан Хотеа ще се превъплъти в Ернесто, а в образа на Норина ще влезе испанското сопрано Елена Санчо Перег. Премиерата ще се състои на 29 април в оперния театър в Дюселдорф, като са планирани общо 9 представления до началото на юни 2017г.

Междувременно Роландо Виясон спечели вниманието и на читателите в Германия. Книгата му „Жонглиране”, която неотдавна бе преведена на немски език, е едно от най-търсените заглавия сред ценителите на литературата, посветена на изкуството. По този повод, на 24 април, оперният певец ще посети Централната библиотека на Кьолн, където ще раздава автографи и ще отговаря на въпросите на гостите, поканени на събитието. В „Литературната къща” на Мюнхен ще се състои и четене на откъси от книгата на Виясон.

Въпреки всички тези ангажименти, публиката ще очаква мексиканския тенор и на оперната сцена. На 7 май Роландо Виясон е поканен да участва в Галаконцерт във връзка с 50-годишнината на Метрополитън опера, Ню Йорк. Само 20 дни по-късно той ще се изяви в Кралската опера „Ковънт гардън”, за да изпълни ролята на Неморино от операта „Любовен еликсир” на Гаетано Доницети. В края на 2014г. тенорът Виторио Григоло се превъплъти в същия персонаж, а постановката на Лоран Пели, която бе възторжено приета от публиката, сега ще има напълно обновен състав. Наскоро стана ясно, че Роландо Виясон ще изпълни ролята на Папагено от операта „Вълшебната флейта” от Моцарт по време на Фестивала в Баден-Баден през 2018г. Така за първи път той ще пее като баритон.