Продължава Седмицата на религиозната музика в Куенка

Продължава Седмицата на религиозната музика в Куенка

С Квартет „Казалс”

До 16 април продължава Седмицата на религиозната музика, която се провежда в живописния град Куенка, разположен в централната част на Испания и включен в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Авторитетният музикален фестивал в навечерието на Великден се организира за 56-ти път, като в него гостуват редица местни и международни състави. Тази година английското хорово изкуство ще бъде представено от знаменития Хор на Кингс консорт /Choir of the King's Consort/, дирижиран от Робърт Кинг. Чикагските певци от Школа Антиква и музикантите от „Министрилес де Марсияс” с диригент Джефри Уебър са подготвили изпълнението на „Матеус Пасион” на севилския композитор Алонсо Кобо по повод 400 години от неговата кончина.

Една от най-очакваните изяви е тази на испанския квартет „Казалс”, които гостуваха в Европейския музикален фестивал в София през 2014г. Елитните музиканти подготвиха световна премиера на произведението „Cantos” /„Напеви”/, написано от младия композитор от Валенсия Франсиско Кол. Критиците вече описаха 5-минутния струнен квартет, като „спокойна, бавна творба, която усещаш, че се прекъсва неочаквано”. Квартет „Казалс” също така работи над още едно премиерно произведение на Франсиско Кол, което ще прозвучи през април – Кончерто гросо за струнен квартет, арфа и струнен оркестър. Първото изпълнение ще бъде осъществено от Националния оркестър на Испания под палката на Дейвид Афкам. От своя страна, Националният оркестър на Испания, чийто концертмайстор е българката Мариана Тодорова, ще изнесе три концерта в рамките на Седмицата на религиозната музика в Куенка. Програмата включва изпълнението на „Стабат Матер” от Росини и „Немски реквием” от Брамс, а съвместно с Хора на Испанските радио и телевизия - „Духовна песен” по текстове на католическия реформатор и основател на Ордена на Босите кармелити Свети Йоан Кръстни.

Още една творба привлича вниманието по време на Седмицата на религиозната музика в Куенка. Камерната опера „Градината на живота” /Il giardino della vita/ на композитора Хосе Мария Санчес Верду бе показана на Фестивала в Лугано и пожъна огромен успех. Произведението разкрива живота на Антонио Гауди и акцентира върху постигането на хармония между времето и пространството, които стоят в основата на най-забележителните творчески постижения на ненадминатия каталунски архитект.