Камелия Тодорова и Живко Петров Трио представят концерта „A Song for You“ на 26 април

Камелия Тодорова и Живко Петров Трио представят концерта „A Song for You“ на 26 април

В зала „България“ от 19:30 часа

Изисканата дама на българския джаз Камелия Тодорова ще вземе участие във фестивала Sofia Jazz Peak т.г. с концерта „A Song for You“. На 26 април, заедно с музикантите от Живко Петров Трио (JP3), тя ще изпълни любими джаз стандарти, блус и поп хитове, както и някои от своите най-популярни песни, с които остави трайна следа в българската музика. Аранжиментите за глас и джаз трио са подготвени от Живко Петров. Концертът ще се състои в зала „България“ от 19:30 часа и е включен в програмата и на „Европейски музикален фестивал“ 2017.

Камелия Тодорова работи с Живко Петров още от 2001 година, когато записва с него джаз албума „Перли“. Пет години по-късно тя създава с триото на Живко Петров соул албума Feels Like, а през 2007 г. го представя на акустичен концерт в Зала 2 на НДК. Сега за първи път Камелия Тодорова ще работи по джаз репертоар с изявените музиканти от триото – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Димитър Семов (ударни). Амбицията на певицата е тази програма да бъде записана за албум. Концертът „A Song for You“ ще е първата ѝ изява в акустичната зала „България“ и се провежда няколко седмици след националното ѝ турне, по време на което двамата с Живко Петров се представиха на клубни сцени в София, Пловдив, Варна, Шумен, Габрово и Велико Търново.

В репертоара на концерта двамата музиканти са подбрали някои от най-прочутите джаз песни, а също и по-малко познати композиции от американската певческа традиция, които никога не са били изпълнявани на живо у нас. Класическите мелодии са присъствали в репертоара на Били Холидей, Ела Фицджералд, Сара Вон, Нина Симон и други. В концерта влизат и популярни песни на техните съвременни наследници Маделин Пейру и „Бийтълс“. Ще бъдат представени с нов поглед едни от най красивите авторски песни от репертоара на Камелия Тодорова, които я утвърдиха през годините на българска сцена. С темите за любовта, чудесата в живота и щастливите случайности, с находчиви текстове и запомнящи се мелодии, всички те са вдъхновявали цели поколения и винаги звучат актуално.

Билетите за концерта „A Song for You“ на 26 април са на цени от 15 до 30 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Онлайн продажба - Ticketsbg.com.„Европейски музикален фестивал“ 2017, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

За Камелия Тодорова
Камелия Тодорова е сред най-успешните български изпълнители. Записала е 9 албума, а кариерата ѝ на сцената продължава вече почти 40 години. Тя притежава отлична вокална техника и уникален певчески стил и талант, които ѝ позволяват да пее в различни стилове – джаз, поп, рок, соул, фънк и ар енд би. Песните „Стая на релси“, „Не ме гледай така, момче“, „Прошепнати мечти“ са сред златните български хитове. С неподражаема елегантност, изискано звучене и ярко присъствие на сцената, певицата се налага още с първите си вокални изяви. Ключов момент в нейната кариера е участието на фестивала „Златният Орфей” през 1980 г., където печели Голямата награда за изпълнител. Камелия Тодорова работи с най-добрите български музиканти, сред които Людмил Георгиев, Милчо Левиев, Антони Дончев, Румен Тосков, Живко Петров, Ангел Заберски-син, Симеон Щерев, Теодоси Спасов, Петър Славов, Михайл Йосифов, Вили Стоянов и др. Тя има съвместни изпълнения с джаз легендите Стан Гец и неговия оркестър, Дон Чери, Алберт Мангелсдорф, групата на Чарлз Мингъс, имала е възможността да импровизира със Сара Вон, Майлс Дейвис, Били Престън, Луи Белсън. Камелия е първата българска певица, подписала договор със западна компания – Virgin Records. Компанията издава два нейни сингъла – „Bursting at the Seams“ (1985 г.) с продуцент Роджър Тейлър от „Queen” и нейната версия на класическия хит на Арита Франклин „Chain of Fools“ (1986 г.) Певицата печели престижни международни конкурси и е канена на множество фестивали, шоу-програми и значими форуми в Германия, Австрия, Дания, Русия, Полша, Словения, Чехословакия, Италия, Гърция, Португалия, Индия, Малта, Англия, САЩ, които ѝ носят световно признание.