Кои са българските успехи в „Млади виртуози” - 2017?

Кои са българските успехи в „Млади виртуози” - 2017?

Наградите от 13-тото издание

На 8 април 2017г. бяха раздадени наградите от 13-тото издание на Международния конкурс „Млади виртуози”, който се състоя в София. Той е част от Културния календар на Столична община и се проведе със съдействието на Фондация „Америка за България” и Министерство на културата, а негов почетен патрон беше кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Събитието премина при огромен интерес, като в тазгодишната надпревара се включиха над 150 млади музиканти от 35 държави. Както вече ви информирахме, те се състезаваха в категориите „Цигулка”, „Виолончело”, „Флейта” и „Кларинет”.

25-годишната кларинетистка Ангелина-Огняна Гочева бе удостоена с 3 отличия - Специалната награда на „Кантус Фирмус” за най-ярко представил се български участник – Концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио, Първа награда от четвърта възрастова група и Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY за изключителни постижения. Това не е първото участие на Ангелина-Огняна Гочева в престижния конкурс. През 2009г и 2014г. тя зае второто място в съответните възрастова група и категория. Талантливата възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков”- София свири на пиано от 8-годишна, а на 13 години започва да учи кларинет при Боби Йоцов. Впоследствие тя се обучава в неговия клас в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Като Еразмус студент разширява своите познания в Кралската Консерватория в Антверпен в класа на проф. Иво Либерт и асистент Реймънд Дилс /през 2013 г. и 2014-2015 г./. Ангелина-Огняна Гочева участва в Курс и фестивал за камерна музика “Musica Mundi”, Белгия /през 2009, 2010 и 2011г./, където работи с Валтер Буйкенс, в Международна лятна академия ISA Австрия, 2013 г. - с Иржи Хлавач, както и в майсторските класове на Луиджи Магистрели, София, 2011 г., Йорг Видман, Антверпен, Белгия, 2013г., Вангел Тангъров, Пловдив, 2014 г., Гаетано Фалцарано, София, 2015 г. и др. През периода 2009-2011 г. е първи кларинетист на „Младежка Филхармония София”. Изнасяла е множество рецитали и концерти с различни музикални състави, а за целта е работила с диригенти като Корнелиус Фровайн, Григор Паликаров, Деян Павлов, Мартин Пантелеев и Паскал Ван Ос. Ангелина-Огняна Гочева е носителка на няколко първи награди - от Националния конкурс “Върбан Върбанов” /2010 г./ и Международния конкурс за немска и австрийска музика “Magic” /2011 г./, проведени в Бургас, както и на втора награда от Международния младежки конкурс за изпълнение на камерна музика, Одрин, Турция, /2012 г./. Печелила е и Международния конкурс за камерна музика „Пловдив“, Пловдив, /2015 г./ в дуо с Богдан Иванов.

Другото българско име сред победителите е Ренцо Ставрев. Възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив в самостоятелна форма на обучение спечели Първа награда от първа възрастова група, където са събрани най-малките участници, в категорията „Виолончело”. Миналата година той стана фаворит не само сред виолончелистите, но и сред цигуларите на ІХ-ият Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти, провеждан от неговото учебно заведение. Припомняме ви, че именно в раздела за цигулари той подели третото място с класираната Ива Маринова в първа възрастова група на конкурса „Млади виртуози”, състоял се през 2015г.

Още един възпитаник на Пловдивското музикално училище намери място сред победителите. Във втора възрастова група флейтистът Калоян Василев подели втората награда, при неприсъдена първа, с ученичката от НМУ „Л.Пипков” София-Никол Велинова. В четвърта възрастова група отново имаше прецедент, тъй като втора награда, при неприсъдена първа, бе поделена между Татяна Желязкова / НМА „Проф.П.Владигеров”, София, България/, Ефстатиос Карапанос /Висше училище за музика – Карлсруе,Германия/, Наталия Карашевска /Висше училище за музика „Х. Айслер“ –Берлин,Германия/. Без първо място остана и втората възрастова група при кларинетистите, като на втора позиция се класира Радослав Емилов /НМУ „Л.Пипков”/.

7-годишният Кай Гергов впечатли журито със своите умения, но това не му помогна да спечели първото място сред най-малките цигулари. Той стана подгласник на турската цигуларка Баде Даштан, която е възпитаничка на Музикалното училище Билкент в Анкара. На трето място в първа възрастова група се класираха Далия Чолакова и Марияна Стоева от България и Лео Дженари от Италия. Изненадваща трета награда получи цигуларят Александър Зайранов, който се състезаваше в трета възрастова група. Той не успя да повтори успеха на своя брат Мартин през 2015г., който в качеството си на носител на Специалната награда на „Кантус Фирмус” получи възможността да открие миналогодишния Европейски музикален фестивал като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Има и още български лауреати от 13-тото издание на Международния конкурс „Млади виртуози”. Вижте целия списък с наградените ТУК