ИТАЛИАНСКИЯТ ПОСЛАНИК - ГОСТ НА СЪБОТНОТО СУТРЕШНО КАФЕ НА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН

ИТАЛИАНСКИЯТ ПОСЛАНИК - ГОСТ НА СЪБОТНОТО СУТРЕШНО КАФЕ НА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН

На рождения си ден

На рождения си ден, 8 април, Негово Превъзходителство г-н Стефано Балди, посланик на Италия в България, гостува за първи път в Класик ФМ радио – повод да поговорим за културната политика на посолството и на Италианския културен институт. Той е в България от септември 2016г. Навлиза в дипломатическата кариера през 1989г. През 2002г. е назначен в Постоянното представителство на ООН в Ню Йорк, а през 2006г. се премества в Постоянното представителство на ЕС в Брюксел, където изпълнява длъжността на съветник по външните работи в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС). От 2011г. отговаря за обучението на младите дипломати в Дипломатическия институт към Министерство на външните работи на Република Италия. От дълги години Стефано Балди съчетава дипломатическата си работа с усилена академична дейност. Автор е на многобройни книги. Изследователската му дейност и последните му публикации са посветени на използването на новите технологии и социалните медии в дипломацията. Създава и поддържа блог за обучение “Diplo Learning corner” и сайта „Дипломацията в образи”, посветен на исторически снимки на италиански дипломати. От 2013 до 2016г. води по радио ЛУИС свое авторско седмично радиопредаване „Дипломация и околности”, посветено на професията на дипломата.

Разговорът ни в студиото премина през първите му впечатления от България, работата му в радио и културната политика на италианското посолство.

Ето какво сподели Посланик Балди: „Моите първи впечатления от България са от една страна, която е много динамична; страна, която по правилен начин осъществява ролята си в обединена Европа и, сигурен съм, ще продължи да играе много важна роля в региона. За мен е голямо удоволствие да бъда тук, във вашето радио, по две причини. Първо, защото аз самият съм имал свое радиопредаване, а се надявам един ден да продължа да осъществявам това, а на второ място, защото вашето радио се занимава с класическа музика, а това е музиката, която постоянно слушам заедно с джаза. Да бъда тук днес това е обединение на два мои интереса, удоволствия и хобита....Имах две различни радиопредавания - едно в Брюксел и едно в Рим. Последното третираше теми, свързани с дипломацията, а също така и с джаза. Преди да дойда в България, се занимавах с обучение на дипломати. Бях директор на Дипломатическия институт в Рим. Дълги години се опитвах да давам полезни съвети на младите дипломати, които влизат в кариерата. Едно от тези указания се отнасяше до културната дипломация, която е много важен елемент за Италия, защото тя се счита за страна с много богата култура и дълга история. Има, обаче, много аспекти на италианската култура, които не са толкова познати и именно на тях искаме да акцентираме. Това са идеи, които осъществяваме заедно с Италианския културен институт – да представяме младите имена, елементите на бъдещето, за да могат да придобият повече опит в чужбина. Те имат повече нужда да им се помогне да изпъкнат. Концертът, който предстои на 19 април се вписва много добре в линията, която следваме. Става дума за вече утвърденият в Италия органист Мануел Томазин и младата, но вече известна тромпетистка Серенела Басандела. Тази тяхна известност трябва да бъде споделена, защото те вече са доказали качествата си.”

Концертът „ШЕДЬОВРИ НА КЛАСИКАТА И БАРОКА”ще се състои в зала „България” от 19:30ч. като част от „Европейски музикален фестивал 2017” с подкрепата на Италианския културен институт и Италианското посолство.

Интервюто с посланика на Италия Негово Превъзходителство г-н Стефано Балди завърши с думите: „Да се завърна в радиото е голямо удоволствие за мен, дори изпитвам малко носталгия. Ще продължа да ви слушам.”

Чуйте цялото интервю на Радостина Узунова в превод на Елза Хаджийска в звуковия файл под снимката вляво.

Ето и нашият поздрав за рождения ден на Посланика:

Migliori auguri di buon compleanno, Ambasciatore!

Най-сърдечни поздравления за рождения Ви ден, г-н Посланик!