Дейвид Гарет - с

Дейвид Гарет - с "експлозивно" турне и награда

На 7 април

Продължава турнето ”EXPLOSIVE Live!” на световноизвестния цигулар Дейвид Гарет. Изявите му до края на април 2017г. ще бъдат в различни градове на Германия. А на 24 май в Музикалния театър в Базел, Швейцария, 36-годишният цигулар ще бъде солист на Филхармоничния оркестър на Миланския оперен театър „Ла Скала”. Виртуозният музикант ще изпълни Първия цигулков концерт на Макс Брух под диригентството на Мюнг-Вун Чунг. Вече станаха известни и новите дати, на които изявеният цигулар ще свири в Полша, както и в прибалтийските страни. Интерпретациите му предизвикаха истински фурор, след като миналия декември 6000 негови почитатели напълниха залата „Атлас Арена" в Лодз. През тази година Гарет ще изнесе три последователни концерта пред полската публика - в Краков /25 октомври/, Варшава /26 октомври/ и Гданск /27 октомври/. Със своето майсторство той ще покори публиката също така в три поредни участия- във Вилнюс /7 декември/, Рига /8 декември/ и Талин /9 декември/.

Но животът на "Цигуларя на дявола" не преминава единствено в зрелищни концерти. Дейвид Гарет ще бъде удостоен с тазгодишната Музикална награда на Франкфурт. Тя се връчва в знак на уважение към особения принос на музиканта към световната музикална сцена и култура. Отличието се присъжда ежегодно по време на търговското изложение ”Musikmesse”, предназначено за музиканти, които търсят инструменти, ноти, маркетинг и продуциране. В рамките на събитието, което се провежда от 5 до 8 април 2017г. , се организира фестивал, насочен към ценителите на класическата музика и джаза. Именно по време на концерта на Дейвид Гарет, планиран за 7 април в църквата „Свети Павел” във Франкфурт, ще се състои церемонията по награждаването. Мястото не е случайно, тъй като в тази историческа сграда са връчвани Наградата за мир на Немския панаир на книгата и Наградата „Гьоте” на град Франкфурт.

Музикалната награда на Франкфурт е в размер на 15 000 евро, като сумата е осигурена от Националната асоциация на германските производители на музикални инструменти и ”Mеsse Frankfurt”. Сред личностите, които са получавали този приз, са барабанистът Удо Линденберг, музикантът Питър Гейбриъл, рок легендата Кийт Емерсън и джазменът Ал Жеро. Изборът на носителя на приза се дължи на решението на жури в състав: кмета на Франкфурт на Майн, председателя на Националната асоциация на германските производители на музикални инструменти и представители на изложението, Немския съвет за музика и няколко консерватории в Германия. Наградата съществува от 1982г. насам, като с него се отличават личности от музикалния свят със сериозен принос в интерпретацията, композицията, музикологията, обучението по музика и конструирането на музикални инструменти.