Великденският фестивал в Залцбург навършва 50 години

Великденският фестивал в Залцбург навършва 50 години

С българска следа

„Когато Херберт фон Караян основава Великденският фестивал в Залцбург преди 50 години, той създава художествени стандарти, които са също толкова валидни и днес”. С тези думи артистичният директор на поредицата събития Кристиан Тилеман приканва почитателите на класическата музика да посетят Залцбург между 8 и 17 април 2017г. Основен акцент в програмата е пресъздаването на музикално-театралната визия на Караян на операта „Валкюра” от Рихард Вагнер, поставена през 1967г. Този път организаторите са се доверили на сценографските решения на Гюнтер Шнайдер-Симсен, които пренасят публиката в онзи исторически момент, но и интерпретират естетиката по свой собствен начин. Ролите са поверени на Петер Зайферт /Зигмунд/, Георг Цепенфелд /Хундинг/, Виталий Ковальов /Вотан/, Аня Хартерос /Зиглинда/, Аня Кампе /Брунхилда/, Криста Майер /Фрика/ и др. Режисурата е дело на талантливата българка Вера Немирова, чийто успехи не стихват из сцените на Стария континент. Тя ще вземе участие в първия от двата симпозиума, посветени на спектакъла, където ще дискутира проблемите на съвременните постановки с музикални журналисти, преподаватели и творци. В Залцбургския музей ще се проведе и изложба, която разкрива артистичния замисъл на Караян. Също така, в рамките на фестивала, ще бъде поставена съвременна камерна опера със заглавие „Лоенгрин”, написана от Салваторе Скиарино и изпълнена с препратки към Вагнеровия шедьовър.

Щатскапеле Дрезден ще бъде традиционен партньор в поредицата музикални събития. Авторитетният оркестър под диригентството на Мюнг-Вун Чунг ще се включи в хоровия концерт /10 и 14 април/, където ще прозвучи Реквием, оп.48 от Габриел Форе. Произведението ще изпълнят австрийското колоратурно сопрано Анна Прохаска, Адриан Ерьод /баритон/, Камерън Карпентър /орган/ и хор на Баварското радио. Ценителите на класиката ще чуят и Симфония № 3 в до минор, оп.78 от Камий Сен-Санс. Гост-диригент на фестивала ще бъде Франц Велзер-Мьост, който ще дирижира Симфония № 9 от Густав Малер /9 и 15 април/.

В програмата на Великденския фестивал в Залцбург е поканена Виенската филхармония, която ще изпълни Деветата симфония на Бетовен под палката на Кристиан Тилеман /10 април/. За своето гостуване Берлинските филхармоници са подготвили Симфония № 6 в ла минор от Густав Малер, като ще бъдат дирижирани от сър Саймън Ратъл /12 април/. Двата оркестъра се ползват с подкрепата на Елиете фон Караян - съпруга на Херберт фон Караян. Предстои да бъде връчена и новоучредената награда на името на легендарния маестро, която тази година ще получи Даниил Трифонов. Изявеният руски пианист ще се появи в два от концертите в програмата.