Почина Райнер Кусмаул

Почина Райнер Кусмаул

На 70-годишна възраст

На 70-годишна възраст във Фрайбург, Германия, почина известният цигулар, диригент и педагог Райнер Кусмаул. Той бе един от най-влиятелните оркестрови музиканти, основател на Берлински барокови солисти /1995г./ и концертмайстор на Берлинската филхармония в периода 1993 - 1998г., като по негово време оркестърът получава огромно развитие.

Райнер Кусмаул е роден през 1946г. в Шрисхайм, близо до Хайделберг, в семейство на музиканти. Първите уроци по цигулка получава от своя баща, а впоследствие се обучава при Рикардо Однопософ. Бил е солист и член на Клавирно трио Щутгарт, създадено през 1968г. През годините Райнер Кусмаул свири на цигулка „Страдивариус” от 1724г., с която печели редица международни конкурси и осъществява множество записи с редица оркестри и диригенти. Той бе и един от най-търсените преподаватели. От 1987г. ръководи класа по цигулка в Академията Карл Флеш в Баден-Баден и е председател на конкурса „Луис Шпор” във Фрайбург. От 1977г. преподава във Консерваторията на Фрайбург, с изключение на периода, в който заема позицията на Първи концертмайстор на Берлинската филхармония.

Улрих Кньорцер, който е член на УС на Берлинските филхармоници, изрази скръбтта си за своя именит колега в информация, разпространена от музикалната институция: „Райнер Кусмаул бе един от най-авторитетните музиканти от ерата Абадо. Той ни впечатли не само със своя топъл и ясен звук, но и с неизчерпаемото си любопитство към новото. Това че бе един от пионерите и виртуози на бароковата цигулка е доказателство за широките му творчески хоризонти. В качеството си на преподавател, той оказа огромно влияние върху цигуларите от по-младото поколение, сред които е настоящият концертмайстор на Берлинската филхармония Даишин Кашимото. Ще помним Кусмаул като голям музикант, но и като остроумен колега с чувство за хумор”.