С виола... на маратон за „Гинес”

С виола... на маратон за „Гинес”

Нестандартен дизайн

Едва ли e толкова лесно да постигнеш или да подобриш рекорд. С тази сложна задача се е заел Алистър Ръдърфорд, който ще се включи в тазгодишния Liverpool Half Marathon. Той ще се проведе на 2 април 2017г. в Ливърпул. Студентът от Консерваторията в Бирмингам ще се включи в надпреварата, облечен със спортен екип във формата на виола, а дизайнерската визия е дело на Брайън Д.Ханлън.

Младият музикант се надява да събере средства в полза на съвместния проект на катедрата за струнни инструменти в Бирмингам и музикален център в Совето, Южна Африка. Благодарение на този проект общо 24 южноафрикански студенти получават знания за музиката и веднъж седмично участват в уроци, провеждани по Скайп, които са свързани със струнните инструменти. Лекциите са водени както от преподаватели, така и от настоящи студенти и възпитаници на Консерваторията в Бирмингам. Освен да изучат тънкостите в музицирането, южноафриканците възприемат и модел за подражание, насочен към уязвимите групи младежи, живеещи в Совето или в Йоханесбург, които са дълбоко засегнати от бедността и престъпността.

„Институцията ни се възхищава на находчивостта на Алистър и работата му по този приключенски проект”, заявява ръководителката на катедрата Луиз Лансдаун. „Всеки ден публикуваме постове със снимки и видео от подготовката на Алистър в неговия нов костюм. Той тренира на открито всяка сутрин след 7 часа”, пояснява Лансдаун. 21-годишният музикант има опит в бягането на дълги разстояния. „През третата година от обучението ми в Консерваторията в Бирмингам успях да измина дължината на бреговата линия на ЮАР, а когато бях на 17 години за първи път участвах в маратон", споделя той.

Алистър Ръдърфорд има и още една цел. Той иска да подобри рекорда на Ракшит Шети, който е вписан в Книгата на Гинес, постигнат по време на среднощния маратон в Индия. Проявата се е състояла на 5 декември 2015г., когато Шети е изминал състезателното трасе за 1 час 26 минути и 57 секунди, като е бил облечен в екип с визия на китара.