Пианистката Виктория Василенко: „Конкурсът „Енеску“ отвори много нови възможности за кариерата ми“

Пианистката Виктория Василенко: „Конкурсът „Енеску“ отвори много нови възможности за кариерата ми“

Утре тя ще свири на откриването на „Европейски музикален фестивал“

Младата пианистка Виктория Василенко, която през септември м.г. спечели първа и специална награда на престижния международен конкурс „Джордже Енеску“ в Букурещ, сподели, че тази награда е ключов момент за нейната кариера. „Това е най-големият ми международен успех и съм щастлива, че той отвори много нови възможности за професионалното ми развитие“, заяви тя в ефира на Класик ФМ радио. За Виктория предстои престижният ангажимент в България да участва в откриването на „Европейски музикален фестивал“ 2017. Това ще бъде първият ѝ голям концерт пред столичната публика, след успеха на конкурса в Букурещ. Виктория Василенко ще бъде солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио в изпълнението на Концерт за три пиана от В. А. Моцарт и на Концерт за две пиана в до минор от Й. С Бах. Нейни партньори на сцената ще бъдат Георги Черкин (пиано) и Григор Паликаров (диригент и пианист). Концертът е утре (29 март) от 19:30 в зала „България“. „Европейски музикален фестивал“, представен от „Кантус Фирмус“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017-та година, а съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.

Част от наградата на Виктория Василенко на конкурса „Джордже Енеску“ са концертни изяви с прочутия оркестър „Камерата Залцбург“ в Букурещ през есента на тази година, а също и концерти с Филхармонията на Севиля под диригентството на Джон Акселрод, които й предстоят през 2018 година. До големия успех на конкурса в румънската столица Виктория достига след дълги години на упорит труд и обучение при известни български и чужди педагози. Тя започва музикалното си образование в България при Антонина Бонева, а от 2003 г. до завършването на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София учи при проф. Стела Димитрова-Майсторова. От 2011 до 2015 г. Виктория е студентка на проф. Башкиров във Висшетo училище по музика „Кралица София” в Мадрид. „От него научих много неща, но най-вече да търся и да работя сама и да осмислям интерпретацията чрез своята индивидуалност“, сподели Виктория Василенко за работата си с Башкиров. След Мадрид, пианистката продължава професионалното си развитие в Академията „Лаго ди Комо“ в Италия, а от октомври 2016 г. постъпва в престижния колеж „Music Chapel Queen Elisabeth“ в Брюксел. Колежът съчетава функцията на учебно заведение и музикална агенция, която организира много проекти и концерти за възпитаниците си, които вече са завършени артисти. „За мен е много голям шанс да попадна на това място, което дава невероятни възможности за развитие“, счита Василенко. Паралелно с обучението си в чужбина, наскоро Виктория завърши и бакалавърска степен в НБУ, София.

Професионалният си дебют пред българската публика Виктория прави още като ученичка от Националното музикално училище. През 2009 година тя свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в концерт, представящ талантливите солисти на училището. През 2014 г. година е избрана да участва като млад талант от България в „Европейски дни на културата“ във Франкфурт, отново с Оркестъра на Класик ФМ радио. Партнирала си е и с изявения български цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази. Пианистката е изнасяла рецитали във Виена (2008), Ню-Йорк (2010), Париж (2015), Мадрид (2015), Москва (2016) и Женева (2017). Наградена е два пъти с „Кристална лира” за най-добър млад изпълнител.

Чуйте цялото интервю на Радостина Узунова с пианистката Виктория Василенко в звуковия файл под снимките вляво!