Пианист атакува ограниченията на Тръмп

Пианист атакува ограниченията на Тръмп

Емануел Акс

Световноизвестният пианист Емануел Акс написа гневно писмо, което изпрати до главния редактор на ежедневника „Ню Йорк Таймс”. Повод за реакцията му бяха изказванията на американския президент Доналд Тръмп за сериозни съкращения във финансирането на културната политика на страната.

„Предложеният бюджет, който орязва средствата на Националния институт по здравеопазване и елиминира Националната фондация за изкуства и Националния фонд за хуманитарни науки, ако не броим съкращенията на програми като „Храна на колела” и „Обяд в училище”, водят американският научен и интелектуален капацитет към потъване”, категоричен е изтъкнатият музикант.„Това ще намали качеството на нашия живот, за да послужим на една идеология, която е колкото остаряла, толкова и жестока”, пояснява Акс. 67-годишният носител на „Грами” смята, че американските конгресмени и депутатите по света поддържат тази отживелица, докато „ние отчаяно се нуждаем да гледаме към бъдещето”. Клавирният виртуоз е загрижен за следващите поколения, които по думите му ще „платят тежка цена” след подобни ограничения.

Припомняме, че календарът с концертните изяви на Емануел Акс е изключително натоварен. Пианистът ще изнесе концерт във Филхармонията на Париж на 30 март 2017г. с Оркестъра на Париж под палката на Кристоф фон Дохнани. Той ще интерпретира Концерта за пиано и оркестър № 22 от В.А.Моцарт. Същото произведение ще бъде представено от Акс на 6 април в Мюнхен, Германия, и на 9 април в Люцерн, Швейцария, в съпровод на Симфоничния оркестър на Баварското радио, дирижиран от Марис Янсонс. Впоследствие Емануел Акс ще концертира из САЩ.