Предстои 13-тото издание на „Млади виртуози“

Предстои 13-тото издание на „Млади виртуози“

За конкурса разказва Милка Митева

Предстои 13-тото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“, който е единственият български член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси /EMCY/. Престижното събитие привлича участници и жури от 35 държави, обединени в желанието си да дадат и получат нов тласък за развитие в класическата музика. Конкурсът ще бъде открит на 30 март с концерт в столичната зала „България”, а надпреварата продължава до 8 април 2017. Тази година 157 млади таланти, сред които 39 българи, ще се състезават в категориите „Цигулка”, „Виолончело”, „Флейта” и „Кларинет”, разпределени в четири възрастови категории - до 11, 15, 19 и 26 години. За първи път ще се избират виолончелисти във възрастова категория до 26 години, като общият брой на претендентите за отличия е 28 души. Наградният фонд на конкурса „Млади виртуози“ възлиза на обща стойност 84 600 лева.

„Това е поколението, което следващите 50-100 години ще пише световната музикална история”, заяви директорът на НМУ „Л.Пипков” г-жа Милка Митева. В предаването „Сутрешно кафе” по Класик ФМ тя подчерта, че тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал ще бъде открито с най-ярко представилия се български участник на конкурса през 2016-та година- пианистът Емануил Иванов. 17-годишният музикант стана носител на специалната награда на „Кантус Фирмус” - концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио, както и на първата награда в трета възрастова категория в раздела за пианисти. Милка Митева разкри, че Емануил Иванов е успял да впечатли журито миналата година „с таланта и присъствието си на сцената”.

С решение на организаторите на конкурса от 2017 година състезанието по цигулка ще носи името на знаменития български цигулар проф. Георги Бадев, а състезанието по кларинет - на проф. Сава Димитров. Журито на конкурса „Млади виртуози“- 2017 наброява 20 души, сред които проф. Захар Брон, Леонид Кербел, Дора Шварцберг, Ромен Гарио и др. Младите музиканти ще изследват и обменят оригинални идеи, ще интерпретират класическа и съвременна музика и ще представят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на световните музикални сцени. „Наистина стремлението и погледа нагоре води младите виртуози”, сподели Милка Митева в ефира на Класик ФМ радио.

По думите й, „ държавата намалява възможността на младите хора да се докоснат до музикалното изкуство, живопис, литература. От друга страна, родителите на малките ученици са абдикирали и малко проявяват грижа и старание да отворят тези прозорци на децата към света- чрез музиката и изобразителното изкуство”. Митева поясни, че „едно от най-конвертируемите неща, които нашата държава възпитава и обучава, са музикантите и математиците. Уважаеми държавници, дайте им шанс! Подкрепете ги във всяко тяхно начинание! Това е нашето бъдеще”, призова директорът на НМУ „Л.Пипков” пред водещия Георги Митов-Геми.

Кой е отговорен за признаването на обучението в НМУ за трудов стаж, каквато е практиката в Европа? Изчерпва ли се от съдържание институцията „читалище”? Отговорите на тези и други въпроси, чуйте в цялото интервю с директора на НМУ „Л.Пипков” г-жа Милка Митева в звуковия файл под снимката вляво.