Разпродават имуществото на Джеси Норман

Разпродават имуществото на Джеси Норман

Американската оперна дива

Имуществото на Джеси Норман предстои да бъде разпродадено на търг на 29 март 2017г. Това са произведения на изкуството, мебели, декоративни предмети, сребро и автографи на оперната прима, които се намират в имението „Уайт Гейтс”, което се намира в Северен Уестчестър, Ню Йорк, САЩ. Частният имот е бил собственост на създателя на популярното телевизионно шоу „Скрита камера”. Джеси Норман неведнъж е пребивавала в тази къща, заобиколена от зеленина и идеална за отдих след професионалните й ангажименти. „Тук има елегантно обзавеждане, безброй книги и вдъхновяващи музикални сувенири”, съобщават от аукционната къща „Дойл”.

Сред уникатите в колекцията са индийска гривна, обсипана със диаманти, която е емайлирана в златно, зелено и червено, комплект от сребърни прибори за хранене на прочутата марка Tiffany & Co и свещници от мрамор и бронз, изработено в стила на Луи XVI. Само началната им цена варира от 1200 до 3000 долара.

В тази атмосфера певицата, родена през 1945г. в Аугуста, Джорджия, успявала да се подготви за спектаклите си, но и да намери подходящо място за забавление на приятелите си. Отгледана в семейството на почитатели на музиката, тя разкрива красотата на операта благодарение на седмичните радиопредавания от Метрополитън опера. Впоследствие печели пълна стипендия от Университета Хоуърд, продължава образованието си в Консерваторията Пийбади и получава магистърска степен от Университета в Мичиган. На 24 години дебютира в Дойче опер Берлин в постановката „Танхойзер” от Рихард Вагнер. След спектакъла през декември 1969г. критиците я описват като „най-големият глас след немското сопрано Лоте Лехман”. Година по-късно се появява в САЩ в концертно изпълнение със Симфоничния оркестър на Питсбърг. Следват първите й изяви в Миланския оперен театър „Ла Скала” /„Аида” от Дж.Верди/ и в „Ковънт Гардън” / „Троянци” от Е. Берлиоз/ през 1972г. Десет години по-късно Джеси Норман прави американския си дебют на на сцената на Филаделфийската опера в постановката „Едип цар” от И.Стравински. Американското сопрано е участвала в редица специални събития и е станала носител на множество престижни отличия и на 45 почетни докторски степени от различни университети, колежи и консерватории по света.

Днес Джеси Норман предпочита да се концентрира върху работата си в Училището по изкуствата, което носи нейното име в родния й град. Учебното заведение предоставя безплатно обучение на талантливи деца, които търсят различни форми на изява и желаят да получат частни уроци по изкуствата. Джеси Норман е член на управителните съвети на Карнеги Хол, Ботаническата градина и Обществената библиотека на Ню Йорк, Танцовия театър на Харлем. Тя подпомага дейността на организация по въпросите на хроничното автоимунно заболяване лупус, както и на доброволческа организация в помощ на бездомните.