Оркестър и фестивал прекратиха 30-годишно партньорство

Оркестър и фестивал прекратиха 30-годишно партньорство

В Италия

Оркестърът на Театро Комунале ди Болоня няма да участва в тазгодишния оперен фестивал на името на Джоакино Росини в Пезаро. Това се случва за първи път от 30 години насам, като историческата връзка между тях се прекъсва напълно. Прекратяването на взаимоотношенията между реномирания оркестър и авторитетния фестивал почти съвпада с кончината на Алберто Дзеда, за която вече ви информирахме. Някои анализатори твърдят, че всички тези събития са свързани. Според тях, Оперният фестивал „Росини” приключва цяла една епоха от своето развитие, като се изправя пред несигурното си бъдеще.

В писмо на интенданта на фестивала Джанфранко Мариоти, изпратено до медиите, се посочва, че причините са от административно и мениджърско естество. Освен това, липсва признаването на ролята на фестивала като копродуцент на изявите на оркестъра, тъй като са извършвани разходи за пътуванията и престоя на музикантите. Извън официалното комюнике, италианските медии разкриват също така парични проблеми, както и неотдавна сключения договор за копродукция между Оркестъра на Театро Комунале ди Болоня и Фестивала „Верди”, който се провежда в Парма и Бусето. „Нямаме противоречия с това”, обяснява Мариоти пред информационната агенция АНСА, въпреки че договорът, който е подписан с оркестъра, е валиден до 2018г.

Периодите на провеждане на двата фестивала показват още нещо – музикантите остават без достатъчно време за летен отдих в активния сезон. Фестивалът „Росини” ще се проведе от 10 до 22 август, а фестивалът „Верди”- след 28 септември. Засега се избягва въпроса за участието на камерен състав на оркестъра на Театро Комунале. Ангажиментите на Оркестъра на Театро Комунале щяха да бъдат само три, ако партньорството с Оперния фестивал „Росини” беше намерило продължение.

Междувременно от фестивала информираха, че предприемат мултидисциплинарни дейности за представяне на оперното изкуство в началните училища на Пезаро и Урбино. Съорганизатори на инициативата са Фондация „Росини” и Университета в Урбино. Проектът продължава до 18 май тази година.