Рупърт Еверет и Хю Хъдсън - за класическата музика и магията на киното

Рупърт Еверет и Хю Хъдсън - за класическата музика и магията на киното

Гости на 21-ия София Филм Фест

Музиката, свързана с образите- това е идеалният брак! Това е киното!”. Това заяви легендарният режисьор Хю Хъдсън на специална среща с българските медии. Заедно с изтъкнатия британски актьор Рупърт Евърет, той гостува в рамките на 21-ия София Филм Фест, за да представи новия си филм „Алтамира”. Британско-френско-испанската копродукция разказва за първото в света откритие на праисторическо изкуство, намерено през 1879 г. в пещерата Алтамира в Испания - едни от най-древните рисунки в човешката цивилизация.

Изборът на Хю Хъдсън за автор на музиката във филмите му не е случаен. Той е работил с такива композитори като Джон Корилиано, Морис Жар, Вангелис и др. За лентата „Алтамира” режисьорът се спира на Марк Нопфлър - любимецът на няколко поколения, израснали с Dire Straits. „Тъй като във филма има отношение към пещерите, природата, ние искахме да представим този аспект на филма чрез музиката. Марк даде идеята да се свържем с една от най-добрите съвременни перкусионистки- Евелин Глени. В музиката на този филм тя е този елемент, който свързва внушението със земята, пещерите, с анимализма”, поясни Хъдсън.

„В този филм имах удоволствието да пресъздам една много жива роля”, заяви актьорът Рупърт Евърет. Чаровният романтик на британското кино изиграва образа на представителя на католическата църква, за която рисунките в пещерата Алтамира отпреди 10 000 години представляват атака срещу библейските истини. С течение на времето, откритията завинаги променят разбирането на човечеството за праисторическите му предци. Сценарият на „Алтамира” е на Оливия Хетрийд, а зрителите ще видят в отделните роли Антонио Бандерас, Голшифте Фарахани, Пиер Нини, Мериам д’Або, и др.

Връзката на Рупърт Евърет с класическата музика съвсем не е случайна. Освен че е изучавал пиано, той е свирил и на цигулка, а през 80-те години издава два музикални албума с поп-музика. Неговите качества и умения, свързани с цигулковото майсторство, му позволяват да изиграе блестящо ролята си във филма „Соло дует” на Андрей Кончаловски. Лентата пресъздава живота на цигуларката Стефани Андерсън/в ролята Джули Андрюс/, която страда от множествена склероза. Сюжетът е базиран на живота на прочутата английска виолончелистка Жаклин Дю Пре. На въпрос на Георги Митов-Геми от Класик ФМ радио за промяната в усещането за музика след заснемането на този филм, Рупърт Евърет подчерта: „Това преживяване също беше невероятно, тъй като трябваше да свиря на плейбек на сцената пред Лондонската филхармония в Роял Албърт Хол”. Каква е истинската история зад кулисите на филма „Соло дует”? Каква е магията на киното според Хю Хъдсън и Рупърт Евърет ? Отговорите на тези и други въпроси, чуйте в звуковия файл под снимките вляво с превод на Илияна Облакова.