Сандро Лафранкини: „Идваме с най-доброто от Италия!“

Сандро Лафранкини: „Идваме с най-доброто от Италия!“

Виртуозите на Миланската Скала свирят в НДК на 27 март

Броени дни остават до големия концерт на Виртуозите на Миланската Скала на 27 март в зала 1 на НДК! Едни от най-талантливите световни инструменталисти гостуват в София заедно с българската звезда - цигуларката Евгения Станева. Родната публика с нетърпение очаква първия концерт на елитния състав в България.

Водач и солист на оркестъра е прочутият цигулар Франческо Де Аджелис, а първи виолончелист – Сандро Лафранкини. Програмата за концерта на елитните инструменталисти включва произведения от емблематични за италианската класика композитори. Самият Лафранкини споделя за българските си почитатели: „Когато Ла Скала гостува в чужбина, винаги се стараем да изнасяме славата на италианското и да представим най-великолепните музикални примери, които характеризират Италия. Подобно на модата, Ферари, кухнята, винаги подбираме сред най-доброто от нашия репертоар. Ла Скала е известна с операта, с певческото изкуство, но също така и с виртуозността на струнните инструменти, които са също една отличителна черта на театъра.“

В програмата е избран великолепният Росини с неговата Соната №3 за струнни инструменти, която е написал, когато е бил едва на 12 години. Освен това - Доницети, Витали, Паганини и Рота - съвременният композитор и носител на „Оскар” за музика през 1975 г. за втората част на филма „Кръстникът”, който е писал и много симфонична и камерна музика. Нино Рота е популярен сред широката публика най-вече като композитор на филмова музика, работи с Фелини, Копола, Дзефирели. Концертът му за струнен оркестър, предвиден за концерта, е композиран през 1964 година. В произведението се усеща силното влияние на естетиката на Стравински, с когото са били близки приятели. Вариациите на Паганини по тема от „Моисей в Египет” в изпълнение на маестро Франческо Де Анджелис също са част от концерта на 27 март. За това произведение, което се изпълнява само върху четвъртата струна на цигулката, се носят легенди – по време на концерт Паганини късал демонстративно останалите струни и оставял само четвъртата.

След концерта Виртуозите на Миланската скала са поканени на изискана италианска вечеря в новооткрития ресторант Trattoria VinSanto. Собственикът Андреа Поломбини ще посрещне своите именити сънародници с италианско меню и типична атмосфера. Ресторантът предлага първокласна селекция от италиански вина и автентична италианска кулинария с пресни продукти - директно от Рим.

Билетите за концерта на Виртуозите на Миланската скала, организиран от Germi Art & Entertainment с подкрепата на Столична Община, в НДК на 27 март 2017, са в мрежата на Eventim и на касата на Билетния център в НДК. В събитието във Facebook може да намерите актуална информация за концерта.

В звуковия файл под снимката вляво чуйте интервюто на Елена Миланова с цигуларя Франческо де Анджелис, виолончелиста Сандро Лафранкини и валдхорниста Стефано Курчи, подготвено за излъчване от Юра Трошанова и Георги Митов-Геми от Класик ФМ радио и Христо Пенев и Светослав Николов от Джаз ФМ радио.