Чичото на Копола дирижира на 100 години!

Чичото на Копола дирижира на 100 години!

Кой е Антон Копола?

На 21 март 2017г. ще отбележи 100-тния си рожден ден американският композитор и диригент Антон Копола. Само 4 дни по-късно ще се проведе концерта в негова чест, който ще бъде изнесен на сцената на Опера Тампа – трупата, на която маестрото е първи артистичен директор. По време на събитието той ще дирижира оркестър, хор и солисти, които ще изпълнят световната премиера на „Фа Фа До”, създадено в чест на неговия знаменит племенник –Франсис Форд Копола. Заглавието е вдъхновено от инициалите на името на кинорежисьора, които на латиница съвпадат с обозначенията на тоналностите. В програмата ще прозвучат фрагменти от операта на Антон Копола ”Sacco & Vanzetti”, както и още една световна премиера- „Дует и финал за Турандот”. С това произведение ветеранът прави свой прочит върху творбата на Пучини. Антон Копола има пълното право да го направи като един от най-добрите ученици на италианския композитор, носител на Наградата за цялостен принос от Фондацията Пучини и Кавалер на Италианското правителство. „Той знае всичко наизуст. Той познава Пучини по-добре от всеки, който държи нотния текст”, обяснява основателката на Опера Тампа Джуди Лиси. Нейните професионални отношения с Копола започват в магистърската програма на Университета Йейл, а до днес тя е негов незаменим импресарио. Само в Кънектикът двамата са поставили 48 оперни заглавия. Едно от тях е шедьовърът на Пучини „Мадам Бътерфлай”, който за първи път се изпълнява в Опера Тампа през 1995г. „През цялото това време ние работим заедно и сме се превърнали в много скъпи приятели”, обяснява Лиси. Антон Копола се превърнал в световна икона в класическата музика и е най-възрастният жив диригент, който продължава да композира и посвещава живота си на оперното изкуство.

„Малкият генерал”, както често наричат Антон Копола заради взискателността му към музикантите и певците, е роден в италианското гето на Източен Харлем. Той има 6 братя, които имат значителен принос за развитието на артистичния свят на САЩ. На 9-годишна възраст пее в детския хор на Метрополитън опера по време на американската премиера на операта „Турандот” от Джакомо Пучини. На 18 години за първи път застава на диригентския пулт за спектакъла „Самсон и Далила” от Камий Сен-Санс. В продължение на 4 години е бил капелмайстор на военен оркестър по време на Втората световна война, но се премества на работа в Рейдио сити мюзик хол. След това ръководи симфоничния и оперния департамент на Музикалното училище в Манхатън, което му отнема 15 години. Творчеството на Антон Копола обхваща симфонични и оперни творби, концерт за цигулка и многобройни филмови партитури. Снимал се е във филма „Кръстникът 3” на Франсис Форд Копола и в тв.продукцията на неговия син Роман „Моцарт в джунглата”. Дирижирал е саундтрака на филма „Дракула”, режисиран отново от Франсис Форд Копола, както и няколко бродуейски мюзикъла, а също така постига значителни успехи на пулта на оперите театри от Сан Франциско до Ню Йорк.

Днес Антон Копола живее в апартамент си точно срещу Сентрал парк уест, в който се нанася през 1956г., и още твори върху зелената си сгъваема масичка, разположена до прозореца с изглед към парка.