Клавирни истории с Георги Черкин и Григор Паликаров преди откриването на Европейски музикален фестивал-2017

Клавирни истории с Георги Черкин и Григор Паликаров преди откриването на Европейски музикален фестивал-2017

Споделено в ефира

На 11 март гости в „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“ бяха пианистът Георги Черкин и диригентът Григор Паликаров. Поводът беше предстоящия на 29 март концерт в зала „България“, с който ще се открие Европейския музикален фестивал 2017 /ЕМФ/. Идеята за програмата се оформя около тройния клавирен концерт на Моцарт, който Георги Черкин и Виктория Василенко вече са изпълнявали на открито на „Моцартовите празници“ в Правец. На третия роял ще свири самият диригент Григор Паликаров, който е отличен пианист. „За времето, в което е писан този концерт, е било обичайно композиторът да свири на пианото и едновременно с това да дирижира от мястото си.“ – припомня Григор Паликаров. Един детски син роял – играчка е причината Григор да започне да свири на пиано, а Георги първо е започнал да композира още преди да се докосне до клавишите на пианото. Първата професионална среща между Григор Паликаров и Георги Черкин се осъществява на Европейския музикален фестивал 2008 г. благодарение на Кантус Фирмус и Оркестъра на Класик ФМ радио. В последствие те правят няколко знакови концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио, сред които запомнящи са тези, за които Черкин прави аранжименти на прочути класически и филмови мелодии. От 10 години Георги се увлича по аранжиментите за оркестър. Той е подготвил специална изненада за публиката и на концерта на 29 март – аранжимент за три пиана на една популярна Моцартова пиеса. Но това, разбира се, ще бъде на финала на концерта. Началото ще постави двойният концерт на Й.С.Бах в изпълнение на Георги Черкин и Виктория Василенко, след което с музиката на Йозеф Хайдн ще чуем 17-годишния пианист от Пазарджик Емануил Иванов, носител на наградата на Кантус Фирмус от конкурса „Млади Виртуози“ 2016. Втората част от програмата ще започне с „Музикална шега“, а кулминацията на събитието ще бъде Концертът за три рояла от В.А.Моцарт.

„Думата „концерт” означава състезание. Единственият инструмент, който може да се състезава с оркестъра, заради своето многогласие, е пианото. Заповядайте в зала „България“ на 29 март, за да чуете концерти за един, два и три рояла!“, покани слушателите на Класик ФМ радио диригентът и пианист Григор Паликаров.

„Рядко слушателите могат да чуят концерти за трима солисти. Очакваме вечерта да бъде ведра с много позитивна енергия, която ние ще раздадем на публиката“, допълни поканата Георги Черкин.

Чуйте цялото интервю на Радостина Узунова с музикантите Георги Черкин и Григор Паликаров в звуковия файл под снимката вляво.

На 25 март очаквайте среща в „Съботното сутрешно кафе“ и с третия участник в програмата – младата и талантлива пианистка Виктория Василенко.