Затвориха Операта в Прага

Затвориха Операта в Прага

Какви са причините?

Пражката държавна опера затвори врати, но само до есента на 2019г. Тогава се очаква да приключат ремонтните дейности на впечатляващата сграда в сърцето на чешката столица. „По-голямата част от зданието се нуждае от реставрация, но до момента нямаше достатъчно ресурси, с които обикновено разполагат такива паметници на културата”, обяснява в комюнике до медиите Даниел Херман- министър на културата на Чехия.

Разходите, които са предвидени за ремонт, възлизат на 32 милиона евро. Една от основните задачи ще бъде изчистването на фасадата на импозантната сграда в стил нео-рококо, с което ще бъде възстановен нейния оригинален блясък. Оперният театър е построен с частни дарения съгласно плана на 4-ма архитекти: Фердинанд Хелмер, Херман Фелнер /проектирали Народният театър „Иван Вазов” в София/, Карл фон Хазенауер /архитектът на виенския Бургтеатър/ и чешкия им колега Алфонс Вертмюлер.

Пражката държавна опера отваря врати на 5 януари 1888г. под наименованието „Немска сцена на Прага” /„Нов немски театър”/. Така немската общност в чешката столица получава собствено място за изява. Първият спектакъл, изигран на сцената на Нов немски театър, е „Нюрнбергските майстори-певци” от Рихард Вагнер. Густав Малер и Рихард Щраус са се изявявали в театъра, като са дирижирали свои произведения. Редица изтъкнати оперни певци и най-изявените диригенти са се включвали в постановките на националния оперен театър, като Карел Буриан, Бениамино Джили и Енрико Карузо. Сред директорите на Пражката държавна опера ще отличим имената на забележителният композитор и диригент Александър фон Цемлински и маестро Джордж Сел. След края на фашистката окупация на бивша Чехословакия е открит Пражкия национален театър, а от 1992г. продължава традицията на немската сцена в Прага, но вече като Пражка държавна опера. Днес сградата е обект на интерес не само от ценителите на оперното изкуство, но и от многобройните туристи, които я нареждат сред най-интересните забележителности след Карловия мост над река Вълтава, хълмът Храдчани, старото кметство с градския часовник и др.