Футуристичната визия на операта в Китай

Футуристичната визия на операта в Китай

Оперният театър в Харбин

Дори и да бъде забранена „странната” архитектура в Китай, този нов оперен театър, ситуиран на 20 минути от северния китайски град Харбин, определено заобикаля всякакви ограничения. Новата сграда е построена в близост до река Сонгхуа, следвайки традициите на емблематични оперни театри и концертни зали по света като например Операта в Сидни или зала „Уолт Дисни” в Лос Анджелис. Оперният театър е изграден с естествени материали, преобладават вълнообразните форми и иновативните начини за осветяване на масивното пространство. Новата опера на Харбин заема площ от 850 000 кв.фута и е разположена върху 444 акра. Музикалният комплекс съдържа голям салон с 1538 места и малка зала с капацитет 414 места. Има и 31 репетиционни зали и гримьорни, помощни площи, конферентен център и хотел, 21 асансьорни системи, 470 паркоместа. Акустиката задоволява нуждите както на западните, така и на китайските оперни традиции. Наскоро Симфоничния оркестър на Харбин, основан от руски емигранти в началото на 1900г. и считан за най-старият в Китай, изнесе концерт в залата, като коментарите за акустиката могат да се окачествят като превъзходни.

Проектът, който възлиза на стойност 1,279 млрд. юана /около 185 млн.долара/, е дело на компанията MAD Architects - Пекин. „Това ще бъде културният център на бъдещето. Той олицетворява едновременно човека, изкуството и идентичността на града, които се смесват в абсолютна синергия със заобикалящата ги природа”, пояснява основателят й Ма Янсонг. В интервю за престижното издание „Форбс” той твърди, че стремежът е „сградата да изглежда по-скоро като живо същество, отколкото като индустриален продукт”. Договорът за построяването й е сключен през 2010г., а в края на 2015г. е завършен грубият строеж.

При създаването на проекта се търси максимален ефект от използването на естествената светлина и от гледките към влажните зони наоколо. Екстериорът е замислен като 4 „танцуващи панделки” със свободно извити форми. Дървеният материал в интериора е съчетан с бял алуминий и стъкло, за да придаде едновременно лъскава, но и топла среда. Фоайето изненадва посетителите със своя впечатляващ размер. Дизайнът на тавана има за цел да имитира сняг и лед. Терасата на покрива е предназначена за задълбочаване на емоционалната връзка на публиката с околната среда. Фасадата контрастира с останалите сгради в Харбин. Оперният театър е единствената сграда в Китай, удостоена с Награда за архитектура през 2015г.

Населението на Харбин, столица на китайската провинция Хъйлундзян, е около 10 млн.души. Днес той е важен търговски и индустриален център и една от най-популярните туристически дестинации в страната заради изключителните си зимни условия и разнообразните сценични изкуства. През лятото градът е домакин на музикални програми в европейски стил. Харбин може да се похвали и с най-старата музикална академия в Китай. През 2010г. той бе обявен от ЮНЕСКО за „град на музиката”