Георгиу отказа роля в Театро Колон

Георгиу отказа роля в Театро Колон

Ученичка на Кабаиванска заменя румънката

Шест дни преди да излезе на сцената Анджела Георгиу отказа участието си в Театро Колон, Буенос Айрес. Според оперната прима, причината е „нарушаване на договор и невъзможността на театъра да изпълни условията ми, които винаги са били уважавани без възражения от оперите и концертните зали по света”. В профила си в социалната мрежа Фейсбук румънското сопрано написа: „ Невъзможно ми е да пея пред аржентинската публика, която обожавам и обичам”.

От своя страна, Театро Колон излезе с официално съобщение до медиите, с което информира, че причините за разногласията са „само на артистично ниво”. Анджела Георгиу беше поканена да вземе участие в спектакъла „Адриана Лекуврьор” от Фр. Чилеа, планиран за откриването на новия сезон на оперния театър. Културната институция оповести, че постановката няма да отпадне, а румънското сопрано ще бъде заменено с аржентинката Вирхиния Тола- ученичка на Райна Кабаиванска. Настъпи и смяна на диригентския пулт, но поради „форсмажорни обстоятелства”- спектакълът бе поверен на Марио Перусо вместо на Франческо Иван Чампа.

Полемиката между Анджела Георгиу и Театро Колон не спира дотук. 51-годишната изпълнителка обвини театъра в „липса на професионализъм и нецивилизованост”. Тя разкри, че е пътувала с нежелание, тъй като е смятала, че проблемите ще бъдат разрешени. „Не мога дори да репетирам без подписан договор”, обяснява Георгиу, цитирана от аржентинското издание „Кларин”. Защитници на Театро Колон посочиха, че никой не предприема пътуване, ако не е съгласен с клаузите в предварителния договор. При пристигането си, без никаква обосновка, оперната дива е поискала да й сменят хотела. По думите й, избраният от ръководството на операта не бил подходящ за смяна на костюми или за репетиции. В изискванията на Георгиу се споменава и спирането на стрийминга в интернет страницата на Театро Колон и неизлъчването на нейното участие на живо по телевизионни канали. Единственото условие, което театърът не приема, е плащането на хонорарите на оперната певица, които са едни от най-високите за сезона и които същата е пожелала да получи в аванс. Смяната на диригента също е предизвикала неодобрението на Анджела Георгиу, според която „мога да се завърна само при достойни условия и с необходимото уважение и адмирации”. Последното й гостуване на сцената на Театро Колон бе през 2012г., когато румънската оперна певица изнесе рецитал с бившия си съпруг, тенорът Роберто Аланя.