Кралският дворец в Севиля разкрива живота на Мануел де Файя

Кралският дворец в Севиля разкрива живота на Мануел де Файя

С изложба

В Кралския дворец в Севиля бе открита изложбата „Мануел де Файя.Пътешествията на един музикант”. Експозицията обхваща целия жизнен и творчески път на композитора. Чрез снимки, документи и печатни материали изложбата представлява едно своеобразно пътешествие през градовете, в които Мануел де Файя живее и които са оставили трайна следа у самия него. Сред материалите могат да бъдат разгледани родния му град Кадис, минавайки през Мадрид от началото на 20 век и достигайки до аржентинския град Кордоба, където завършва живота му през 1946г. Посетителите ще открият и други забележителни места, запечатани във времето- Париж, който оказва влияние върху де Файя със своя музикален импресионизъм или Барселона, където живее в зрелия си период.

Особена роля изиграва и южния испански град Гранада, където преминават 20 години от живота на композитора. Той едва ли би го напуснал, ако не беше избухнала Гражданската война. Изложбата съдържа също колекция от оригинални плакати, както и аудиовизуален материал с ограничен брой кадри, в които де Файя се движи в градската среда. Те са направени от приятел на музиканта, с когото правят снимките през 20-те години на миналия век в Гранада.

Експозицията може да бъде разгледана до 2 април 2017г. в Кралския дворец в Севиля, известен още като „Алкасар де Севиля”. Сградата е построена в мавритански стил и е емблематична сграда в андалусийския град. В двореца, пълен със салони за забавления и приеми на кралското семейство, е родена Мария Антоанета. Горните му етажи все още се използват от владетелите на Испания. От 1987 г. дворецът е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.