Кой е единственият дамски оркестър в Афганистан?

Кой е единственият дамски оркестър в Афганистан?

„Зохра”

В страна, в която жените и момичетата се изправят пред огромни трудности и неравенства, се роди първият дамски симфоничен оркестър „Зохра”. Негов създател е тромпетистът и музиколог Ахмад Сармаст, който завежда Националния институт за музика в Афганистан. „Този оркестър е специален не само за нашата страна, а и за целия регион и за мюсюлманския свят”, обяснява основателят. Наименованието произлиза от митологичната фигура на Зохра - афганистанската богиня на музиката, изкуствата, търпението и любовта. Едно от момичетата, които свирят в състава, също е кръстена на нея. В оркестъра свирят 35 афганистанки на възраст между 13 и 20 години. Обединява ги страстта към музиката и неспирната им борба за равни права.

Неджин Кхапалвак е на 20 години и е първата оркестрова диригентка в Афганистан. „Всички мои близки се противопоставяха, с изключение на родителите ми”, споделя тя. И допълва: „Моята баба предупреждаваше баща ми: „Ако оставиш Неджин да посещава музикално училище, не те признавам за мой син”. От тогава родителите скъсват роднинските си връзки и от провинция Кунар се преместват да живеят с Неджин в Кабул. Мечтата й е да получи стипендия в чужбина, „за да уча и да се върна като диригент на Националния оркестър на Афганистан”. По думите на младата диригентка, „ако не се изправя срещу обществото, нямам бъдеще. Искам да отворя пътя и пред други жени в музиката”. Според данни от 2016г. само 36% от жените в Афганистан до 25-годишна възраст са посещавали училище.

В началото на 2017г. оркестър „Зохра” изнесе концерт по време на Международния икономически форум в Давос, Швейцария. Това бе първата музикална проява на състава в чужбина. Последваха концерти в Цюрих, Женева, Берлин и Ваймар, съобщава ДПА. Посланието им бе и продължава да бъде: „Има война, има ужасни неща, има насилие над жени, но сме очаровани, че можем да покажем един положителен образ на Афганистан пред света. Желаем свобода за жените в страната ни и мир. Искаме да споделим с другите държави, че афганистанките могат да правят всичко, а не само да се грижат за дома си”. Оркестърът бе удостоен и с наградата Freemuse Award за 2017г. за „промотирането на музиката като двигател на свободата”.