Музеят на Шопен откупи ръкописа на Балада №1

Музеят на Шопен откупи ръкописа на Балада №1

Оригиналният нотен текст

Музеят на Фредерик Шопен във Варшава откупи ценен ръкопис на най-известния представител на полското музикално изкуство и негов патрон. Новината бе разпространена от полските медии в навечерието на 207-та годишнина от рождението на големия полски композитор. “Шопен е една от най-важните фигури в нашата култура”, заяви полският министър на културата Пьотр Глински.

Нотният текст бе продаден от частен колекционер на аукцион в Лондон. Оригиналът съдържа част от Балада № 1 в сол минор, оп.23. Това е единственият ръкопис на балада на Шопен, който може да бъде открит в Полша. “Такива ръкописи са безценни съкровища на нашата култура и източници на познание за композитора и неговата работа”, посочи Артур Скленер- директор на Института Фредерик Шопен.

Балада № 1 в сол минор, оп.23 е написана през 1831г. по време на 8-месечния престой на Шопен във Виена. Докато продължава войната между Полша и Руската империя, музиката му става все по-драматична и отразява неговите чувства на самота и отчуждение. Баладата не е публикувана до преместването на Шопен в Париж през 1835г., където той я завършва. Композиторът посвещава творбата на Барон Натаниел фон Щокхаузен, който е посланик на Хановер във Франция. След появата на това произведение Шопен утвърждава мястото на баладата като отделен вид творба. Той вдъхновява много свои колеги като Ференц Лист и Йоханес Брамс да напишат собствени балади. През 1836г. Робeрт Шуман пише следното: “Получих нова Балада от Шопен. Това е творба, която е най-близко до неговия гений (макар и не най-гениалната), но му споделих, че това е най-добрата от всички негови композиции. След продължително мълчание от негова страна, ми отговори, че е щастлив да чуе това, тъй като и той държи много на това произведение и го смята за много скъпо”.

Балада № 1 в сол минор, оп.23 придобива особена популярност в съвременността, след като се появява на големия екран. През 1944г. тя прозвучава в трилъра на Джордж Кюкор “Светлина от газова лампа”, в който участва шведската кинолегенда Ингрид Бергман. Творбата звучи и в сатирата от 2006г. “Благодаря за пушенето” на режисьора Джейсън Райтман, в който играе Кейти Холмс. Принос за известността на баладата има и филма на Роман Полански “Пианистът” /2002г./, където близо 4-минутен фрагмент от нея е интерпретиран от полския пианист и актьор Януш Олейничак.