Андреева: „Фестивалите са най-бързо развиващият сегмент в българската култура”

Андреева: „Фестивалите са най-бързо развиващият сегмент в българската култура”

Културата - национален приоритет!

„Отдавна европейските държави издигнаха културните и творчески индустрии като приоритет, а в България това трябва да се случи”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио д-р Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, след проведения дебат „Култура & Политика 2017 – Българската култура и парламентарните избори“, проведен в Националната художествена галерия - Квадрат 500. Според Андреева, няма политическа сила, която да не залага част за култура в своите платформи. „Почти навсякъде присъства увеличение на средствата за култура”, коментира тя. „На тези избори виждаме, че образованието се издига като приоритет. Това е грешка. Не е възможно образованието без култура да бъде издигнато като приоритет или да се разделят”, добави още Диана Андреева.

По думите й, „фестивалите са най-бързо развиващият сегмент в българската култура“. От Обсерваторията отчитат липсата на политика за тяхното подходящо финансиране. „Ние сме акцентирали много пъти върху ролята на Национален фонд „Култура” и програма, която да се насочи към фестивалите. Бюджетът на фонда е 400 хил.лв за 9 програми- крайно недостатъчно и неадекватно на нуждите”, обяснява Диана Андреева.

Директорът на Обсерваторията по икономика на културата засегна и темата за равнопоставеността на публичните и частните оператори както при кандидатстването за субсидии, така и при усвояването на средства, отпуснати например по системата на делегираните бюджети „По Конституция и в Закона за развитие на културата има равнопоставеност. Това са думи, изпразнени от съдържание. Преглед на публичните финанси в частта за Миинстерство на културата показват, че средствата за частни и неправителствени организации са 1,5%- 2 % от общото финансиране. Проектното финансиране в европейските държави е от 60 до 100% и съдържа равнопоставеност на организациите. В български контекст има дълъг път да извървим”, посочи Андреева.

В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми директорът на Обсерваторията по икономика на културата подчерта резултатите от анализ на институцията, според който изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм са на 8-мо място по добавена стойност в икономиката на България през периода 2008-2013г. Секторът обаче не се припознава от българската икономика. „Причините са свързани с консерватизма на икономисти и финансисти. Когато пледираме да се подпише Пакт за култура или да се отдели 1% от БВП за култура, средствата трябва да дойдат от преструктуриране на бюджета или от бърз икономически растеж”, смята Андреева.

Чуйте цялото интервю с Диана Андреева в звуковия файл под снимката вляво, което е още един повод за размисъл на политици и гласоподаватели в навечерието на Националния празник на България- 3 март и с наближаването на изборния ден- 26 март.