Бостънският симфоничен оркестър обновява Тангълууд

Бостънският симфоничен оркестър обновява Тангълууд

С 30 млн.долара

Бостънският симфоничен оркестър стартира амбициозен проект за разширяване на своя кампус в Тангълууд, Ленъкс, САЩ, като се изгради нов концертен комплекс за 30 млн.долара. Сградният фонд ще включва и трапезария, и зали за репетиция, които ще позволят да се подобрят условията за работа на музикантите и да се разширят възможностите за публиката на музикалния фестивал, който се провежда там през лятото. Това е най-мащабната инициатива в Тангълууд след отварянето на залата на името на Сейджи Озава преди повече от две десетилетия. Новият комплекс от 4 здания ще бъде разположен на територия от 24500 кв.м., като ще побира образователен институт и музикален център за развитие на професионалистите. Комплексът ще отвори врати през 2019г.

„Това е доза оптимизъм“, заяви Марк Волпе, който е управляващ директор на Бостънския симфоничен оркестър. Той отказа да назове донорите, които финансират проекта, но подчерта, че ще предприеме и кампания за набиране на допълнителни средства в подкрепа на програмите и поддръжката на новите съоръжения и др. „Мислим как да опазим хората и да ги стимулираме интелектуално, както и да ги ангажираме с идеите си“, добави Волпе, цитиран от вестник „Бостън глоуб“.

Миналата година фестивалът „Тангълууд“ е посетен от над 350 000 гости, които са присъствали на концертите на оркестъра, дирижиран от Андрис Нелсонс, на участията на Бостън попс, както и на цяло съзвездие от солисти като цигуларя Джошуа Бел и челиста Йо-Йо Ма или на изпълненията на Доли Партън, Боб Дилън и Джеймс Тейлър. Предвижда се образователния институт да предложи на посетителите срещи с музикантите, лекции, майсторски класове, репетиции, панелни дискусии, филмови прожекции и др. Музикалният център ще приюти музикантите, които до този момент са репетирали на открито поради липсата на свободни репетиционни зали. Кафене със 150 места ще бъде предназначено за времето за отдих и разговори. Марк Волпе коментира: „Спортните фенове могат да платят значителни суми, за да имат достъп до определени неща, свързани с любимите им отбори. Те, от своя страна, отварят своите тренировъчни лагери, а ние ще отворим нашите репетиции. Така и почитателите на музиката ще могат да се чувстват толкова добре“.

Директорът на фестивала „Тангълууд“ Антъни Фог описва и новата “паспортна програма” за посетители. Те ще могат да избират дали да наблюдават репетиция на Бостънския симфоничен оркестър, да присъстват на лекция или да се срещнат зад кулисите с музикантите и диригентите. Фестивалът очаква да се снабди и с последните достижения в аудио-визуалното оборудване, което ще позволи онлайн излъчване или дистанционно обучение. „Това ни връща към една от оригиналните идеи на Серж Кусевицки, свързани с фестивала – да се превърне в място за събиране на велики мислители“, отбелязва с усмивка Фог. „Мястото ще обхване и формите на изкуството, които кореспондират с политически или социални течения, но ще запазим акцентът върху музиката“, сподели той.

Околните пространства също ще бъдат подобрени като ландшафтните архитекти предвиждат засаждането на 150 дървета, нови системи за озеленяване и напояване. Марк Волпе е убеден, че Тангълууд ще се превърне в място за посещение и извън сезона. „Икономическият модел, който сме разработили, се основава на броя посетители, които очакваме да прекарват възможно най-много време тук. Разширяваме нашето портфолио, като сред идеите ни е този център да се превърне дори в дестинация за сватбени тържества. Нашето желание е хората да имат различни и още по-дълбоки преживявания в Тангълууд, отколкото тези, които са имали до момента“.