Кръстиха улица на оркестър в Испания

Кръстиха улица на оркестър в Испания

В област Галисия

В испанската област Галисия кръстиха улица на името на оркестър. Посетителите на Ла Коруня вече могат да се придвижват по новата пътна артерия ”Sinfónica de Galicia”/„Симфоничен оркестър на Галисия” /, която досега беше известна като „Кабо Сантяго Гомес”. Преименуването е извършено в изпълнение на Закона за историческата памет, който е действащ на територията на страната.

Зам.кметът по околната среда в Община Ла Коруня Мария Гарсия официално откри табелата, която обозначава новата улица. На събитието присъстваха и други официални лица, сред които представители на местното правителство, общинската администрация и музикалната общественост, както и настоящият диригент на оркестъра Дима Слободенюк. В изявлението си Мария Гарсия подчерта значението на Симфоничния оркестър на Галисия, окачествявайки го като „една от гордостите на града ни”. По думите й, „преименуването е справедлив акт, който също така е знак на признателност към 25-годишната история на оркестъра”. „Той разнася името на Ла Коруня по целия свят и е своеобразен посланик на високата култура в нашия град”, добави Гарсия. Тя отбеляза приноса на музикантите, които са били част или работят понастоящем в оркестъра, където водач на виолите е Евгения Петрова. „Тази улица ще напомня ежедневно за ангажиментите на градската управа, общинския съвет и другите институции като местното правителство към Симфоничния оркестър на Галисия, който не се отнася само до изключително важното разпространение на културата чрез музиката. Той е значим фактор в формирането на нови състави като „Нов оркестър” и „Нов хор”, с които образуват същинско съзвездие от професионалисти в нашия град”, обяснява зам.кметът по околната среда.

Освен с нови наименования на улици и площади, Ла Коруня се заема и с възстановяването на историческата памет, свързана с кметове и личности, допринесли за развитието на столицата на област Галисия. В местната галерия се очаква да бъдат премахнати портретите на градоначалници, които са управлявали по време на Гражданската война в Испания. „Не можем да си позволим институциите да отдават почит на хора, които са придобили власт чрез страх, репресии и болка”, коментира Мария Гарсия.