Издават изгубена партитура на Стравински

Издават изгубена партитура на Стравински

„Погребална песен”, оп.5

Партитурата на произведение от ранния творчески период на Игор Стравински вече става част от концертните сезони на редица оркестрови състави по света. Един от тях е Оркестър Филхармония под диригентството на Еса-Пека Салонен, който ще изпълни творбата като премиера за испанската публика на 24 февруари 2017г. Събитието ще се проведе в Националния аудиториум в Мадрид.

„Погребална песен”, оп.5 е изпълнена само веднъж през 1909г. Впоследствие изчезва нотният текст на творбата, която Стравински композира в памет на неговия преподавател Николай Римски-Корсаков. През 2015г. партитурата бе преоткрита и изпълнена за първи път в Санкт Петербург.

Официалният нотен текст ще се появи съвсем скоро на бял свят, публикуван под знака на Boosey & Hawkes. Изданието е съставено благодарение на усилията на музиколога д-р Наталия Брагинская и екип от Консерваторията в Санкт Петербург. Това ново попълнение в издателския каталог дава възможност да се проследи музиката на младия Стравински, преди да постигне международния си успех с балета „Жар-птица”. Нотният текст ще допринесе за по-задълбочени изследвания на музиковеди, учени, студенти и почитатели на класическата музика. Щимовете за оркестъра ще бъдат разпространени в специализираните книжарници след 3 април 2017г., а партитурата на диригента ще бъде издадена до края на годината.