Фестивал в чест на Елгар организират в Англия

Фестивал в чест на Елгар организират в Англия

От 9 до 12 март 2017г.

Музикантите от Оркестър Хале, основан през 1858г. в Манчестър, ще се включат активно в предстоящия фестивал в чест на Едуард Елгар. По време на поредицата от събития от 9 до 12 март 2017г. диригентът Марк Елдър ще отбележи своята 70-та годишнина. Маестрото, който зае поста „музикален директор” на мястото на Кент Нагано през 2000г., ще дирижира на откриването Симфония №1 от Едуард Елгар. Емблематичното произведение на композитора се изпълнява премиерно от Оркестър Хале през далечната 1908г., когато на диригентския пулт застава Ханс Рихтер. „Слабо познатият Марш №3 от церемониалните маршове „Pomp and Circumstance”, който звучи най-драматично, ще докаже високото майсторство и пълното овладяване на оркестъра от зрелия период на Елгар”, посочва маестро Елдър.

В програмата на фестивала ще бъдат изпълнени и Вариации „Енигма”, като преди това чрез разговор с актьори и оперни изпълнители, а също и с прожекция на филм, ще бъде разказана историята на това произведение. Фестивалът ще бъде закрит с още една творба на Елгар - „Сънят на Геронтий“, като на сцената ще се качат певците от двата хорови състава на Хале. Младежите ще привнесат не само свежест, но и нови нюанси в интерпретацията, става ясно от информацията на организаторите.

Марк Елдър изказа задоволството си от възможностите, които предоставя този фестивал, а именно- да прозвучат рядко изпълнявани произведения. „Някои от тях са последните ми открития и всяко едно представлява индивидуален начин да преоткрия класата на Елгар. Всяка една творба е завладяваща”.