Бернард Хайтинк- с най-високите холандски почести

Бернард Хайтинк- с най-високите холандски почести

Легендарният диригент

Легендарният диригент Бернард Хайтинк бе избран за „Командир на Ордена на Нидерландския лъв”. Това е най-старото и най-високо гражданско отличие в Холандия. С почетното звание „Командир” са удостоени личности, които имат „особени заслуги от изключителен характер за обществото”. Сред тях са писателите Герард Реве и Хари Мюлиш, художника Карел Апел, а наскоро към списъка се присъедини Бен Феринга- носител на Нобеловата награда за химия през 2016г.

По време на своя творчески път диригентът Бернард Хайтинг е получавал множество награди и отличия като признание за неговата отдаденост към музиката. Изтъкнатият маестро, който на 4 март 2017г. ще навърши 88 години, има няколко почетни докторски степени, избран е за Рицар-командор и Кавалер на честта на Обединеното кралство, двукратен носител на „Грами” и пет пъти - на „Грамофон”.

Бернард Хайтинг получи отличието в сградата на Концертгебау, Амстердам, от заместник-кмета на града Кайса Олонгрен. Този сезон се навършват 60 години от дебюта му на пулта на Кралския Концертгебау оркестър, чийто концертмайстор е Веско Панталеев-Ешкенази. Припомняме ви, че през 1961г. Хайтинк става главен диригент на оркестъра. На този пост остава до 1988г., а в момента е негов почетен диригент. Единствените концерти под неговата палка, които са включени в сезон 2016/2017г., съдържат произведения на Дебюси и Брукнер. Същевременно се планира през пролетта на 2018г. той да се качи отново на подиума пред Кралския Концертгебау оркестър, с който да изпълни Деветата симфония на Густав Малер.