Пати Остин пее в София песните на Ела Фицджералд

Пати Остин пее в София песните на Ела Фицджералд

Концертът „For Ella“ на 17 май 2017 е заключителното събитие от цикъла „Музиката на Америка“ за този сезон

Точно след три месеца, на 17 май, легендарната американска джаз и соул певица Пати Остин ще излезе за първи път на българска сцена, за да изпее песните, които Ела Фицджералд направи известни. Концертът For Ella в Зала 1 на НДК е заключителното за този сезон събитие от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на фондация „Америка за България“. По повод 100-годишнината от рождението на Първата дама на песента Пати ще представи на българската публика най-големите хитове на Ела Фицджералд в съпровод на струнна секция от Оркестъра на Класик ФМ радио и „Ангел Заберски брас асоциация“. На диригентския пулт ще застане самият Ангел Заберски. В програмата ще присъстват най-хубавите песни на Ела, които Пати Остин изпълнява вече от години в свои концерти и които издаде в номиниран за „Грами“ албум. „Идеята е да представя своите версии на тези песни, а не да се опитвам да копирам Ела. Никога няма да има друга като нея. Всеки век се ражда само по един такъв изпълнител“, споделя по този повод Пати Остин. Събитието се разгръща под формата на цялостен спектакъл, в който Пати Остин ще разкаже и значими и малко известни факти за живота на Ела.

Билетите за концерта се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК, както и онлайн на Ticketsbg.com.

Пати Остин има блестяща кариера и създава незабравими песни в няколко различни жанра. Кръщелница на Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, през годините тя работи с великия продуцент, а сред дуетните й партньори са Майкъл Джексън, Джеймс Инграм, Джордж Бенсън, Лутър Вандрос и Джони Матис. Песните й са винаги на челните места на класациите, а със своя класически джаз албум Avant Gershwin от 2008 г. тя печели наградата „Грами“. Пати Остин е издала до момента 17 солови албума и е изпълнявала своите хитове на престижните церемонии за връчването на наградите „Грами“ и „Оскар“. Програмата в почит към Ела Фицджералд тя представи в края на ноември 2016 г. със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, а точно преди концерта в София ще изпълни със Симфоничния оркестър на Орегон. В края на миналата година Пати Остин взе участие и в концерта в прочутата нюйоркска зала „Аполо тиътър“, посветен на вековния юбилей от рождението на Ела. Тогава с Оркестъра на Каунт Бейси с нея пяха Моника Мансини (дъщеря на Хенри Манчини), Касандра Уилсън, Лиз Райт и актьорът-певец Кевин Спейси.

Още за Пати Остин ще откриете ТУК