Нови възможности за българските фестивали

Нови възможности за българските фестивали

До 17 февруари 2017г.

На 17 февруари 2017г. изтича крайният срок за кандидатстване в инициативата на Европейската фестивална асоциация „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” /ЕФФЕ/. Тя доказва високото качество, разширява съществуващия потенциал и разкрива нови възможности пред фестивалите и техните организатори в България. Лейбълът на ЕФФЕ за 2017-2018 г. гарантира включването им в отбрана и иноватовна група фестивали в и извън Европейския съюз. Оператор и фестивален хъб за нашата страна е Българската фестивална асоциация /БФА/. В първото издание на лейбъла и наградите ЕФФЕ през 2015-2016 година 761 фестивала от 31 държави получиха отличието, припомнят от организацията. Сред тях са 26 български фестивала, част от които са членове на БФА. 12 от най-авангардните Европейски фестивала получиха и наградата на ЕФФЕ.

„Това е атестация за качество, която носи престиж пред публиката, спонсорите, местните власти”, заяви изпълнителният директор на Българската фестивална асоциация Мария Русева която публиката познава като пианист от концертния подиум, а и като фестивален мениджър. В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми тя поясни, че „отличен фестивал не означава някаква съревнователност... Фестивалната форма става все по-популярна, което е добре и не толкова, тъй като няма „пропускателен пункт”. Вече има твърде много кулинарни фестивали. Разбира се, кулинарията е изкуство, но трябва да има някакъв критерий, по който дадено събитие да може да се нарече фестивал. Кандидатствайки за лейбъла ЕФФЕ, трудно ще преминат събития, които не са по същество фестивал”.

По думите й, „има фестивали с изцяло общинско или със смесено финансиране, но голяма част се организират и провеждат от независими организации от неправителствения сектор без собствен бюджет, които разчитат на публичните механизми на финансиране. Когато 2-3 месеца преди събитието ти нямаш сигурност дали ще можеш да покриеш разходите по организацията, е трудно да дадеш отрано програма и да бъдеш включен в туристически пакет”. Мария Русева подчерта, че Българската фестивална асоциация ще продължи да полага усилия за постигане за устойчивост на финансиране на фестивалите и за по-тясно сътрудничество с туристическия бизнес.

Какво означава да бъдеш част от огромната мрежа на Европейската фестивална асоциация и какви са преимуществата за това, чуйте в цялото интервю на Георги Митов-Геми с изпълнителния директор на Българската фестивална асоциация Мария Русева в звуковия файл под снимката вляво.