Виясон – между сценичните и гражданските вълнения

Виясон – между сценичните и гражданските вълнения

Мексиканският тенор

Само няколко дни след като навърши 45 години /22 февруари/, световноизвестният тенор Роландо Виясон ще дебютира във второ оперно произведение на Клаудио Монтеверди. След като се превъплъти в ролята на Орфей от едноименната творба на композитора в началото на сезона в Бремен, Германия, талантливият мексиканец получи покана от френския Театър Шанз-Елизе. Той ще изпълни главната роля в спектакъла „Завръщането на Одисей в родината”, чиято премиера предстои на 28 февруари 2017г. В образа на съпругата на владетеля на Итака публиката ще види и чуе прочутото мецосопрано Магдалена Кожена, а на диригентския пулт ще се качи бароковата специалистка Еманюел Аим. Представлението ще бъде показано не само пред ценителите на операта в Париж, но и пред публиката в Дижон в периода 31 март- 2 април.

Френското издание „Opera magazine” публикува интервю с Роландо Виясон, като определи неговия интерес към репертоара от 17 и 18 век като „нова етап в кариерата”, след като кариерата му до момента е посветена предимно на творби от Верди, Пучини, Масне и Гуно. Оперният певец споделя, че е трябвало да се адаптира към промените, които на пръв поглед изглеждат трудни: акцентът върху някои звуци, намирането на нюанси и контрол над вибратото.

Освен към професионалните си ангажименти, Виясон се отнася отговорно и към гражданските вълнения, на които напоследък става свидетел. В профила си в социалната мрежа „Фейсбук” той написа: „Някои американци - притеснени, ядосани и тъжни заради управлението на своя президента и неговия кабинет казват, че се срамуват от страната си. На тях им препоръчвам да бъдат горди, че принадлежат към нацията, която десетилетия наред представлява ценности като свободата, интеграцията и демокрацията. Ценности, които милиони хора по света защитават тези дни. Много пъти съм се чувствал смутен и омерзен от правителството на родната ми страна, но винаги съм бил горд да бъда мексиканец. Гордея се също така и че съм френски гражданин и се надявам, че след няколко месеца ще бъде възпрян Националния фронт, който иска да унищожи свободата, равенството и братството, които ценят в тази прекрасна страна /бел.ред. Франция/”.

Тенорът призовава своите почитатели да се гордеят, ако изпитват съпричастност, хуманизъм, свобода, плурализъм и разнообразие, както и да продължат да защитават своите права.